Main Masak-masak

Saturday, January 21, 2012


Hi..
So excited these past few days. Dah sampai kat umah ni kan macam-macam nak buat. Nak enjoy makan macam-macam. Habislah misi nak kurus. Oh whatevs..

Nak dipendekkan cerita, semalam aku main masak-masak ngan adik aku. Aku pun taktau la. Kadang-kadang naik hantu nak masak tak reti lak nak stop. Hohoho. Aku try 3 resepi semalam. Gyoza, Sujeonggwa ngan Egg Basket. So Yummeh..


Siyes sangat sedap. Penat cari kulit dumpling ni. Sampai 3 supermarket aku pegi cari. Last-last jumpa kat Giant. Koman tol Mydin takde kulit dumpling ni.HAHAHAHAHA. Oh btw, inti gyoza ni kalau ikut resepi asal dia guna minced pork, so ofcos la dah ganti ngan daging lembu. hoho. Rupa tak seberapa, rasa sedap. Ok, mungkin termasin sikit.




Sujeonggwa ni korean traditional beverage. Bagus untuk tekak. Kalau yang tak berani nak try  minuman baru, takyah la penat-penat nak try. But personally, I like Sujeonggwa. Very refreshing. Simple je bahan dia, halia, air ngan kulit kayu manis. Yang bulat sebijik kat tengah mangkuk tu dried persimmon yang dah direndam semalaman dalam Sujeonggwa. Sedap sangat. Best served chilled.



HAH! Breakfast yang perfect. Simple je tapi sangat sedap. Paling senang nak masak antara 3 resepi yang aku try kali ni. Kepada yang tak suka telur separuh masak, sila balikkan roti+telur ni so that dua-dua masak sempurna. But I like my egg gooey and creamy. So this is PERFECTO!!!


Tiap-tiap kali balik kampung mesti gian nak masak resepi luar. Biasanya aku buat pasta. Macam-macam jenis pasta. Kali ni rasa nak wat benda lain sikit. Tengoklah minggu depan kalau rajin aku nak try masak Korean Rice Cake/ Dubbokgi. Betul ke eja tu? HAHA. Entah. As Frances; the host of Cooking With Dog would say..."Good Luck in the Kitchin".. (ok memang dia sebut Kitchin. Aku tak tipu)

Adieu

p/s: Sorry la kalau post kali ni buat korang punya laptop lagging. Thanks for reading



Kalau suka, komen. Kalau tak suka, komen gak..Kalau taknak komen, nah! tekan benda alah kat bawah ni..Penat adik aku ejas kasik muncul.. .

9 comments:

  1. sayalah pembantu chef tu. muahal.haha

    ReplyDelete
  2. Woww .. Nampak cam sedap , nak try la .
    Tapi nak buat cam ne ?.. boleh bagi resepi ngan cara-cara nak buat tak ?

    ReplyDelete
  3. Wah... Nampak sedap gila Gyoza tu... Menarik jugak korean food ni ya... Tapi yang second tu.. nmpak mcm.. err.. abaikan la.. sedap ya??

    ReplyDelete
  4. Mr. Doctor, gyoza sedap tapi sujeonggwa tu rasa pelik sket. tapi klau brani try silakan..hohoho

    ReplyDelete
  5. wah, that gyoza looks so tempting! that gooey gooey telur was EPIC.

    ReplyDelete
  6. Wahhh, bekpes tuh nmpk menggiurkan r..!! sukenyer telur sparuh masak..yum2..!

    ReplyDelete
  7. nak fefeeling Korea, chopstick pun besi.. koh koh koh..

    nampak sedap.. mana nak cari resepi nie?.. hue hue hue

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*