When You're Dizzy and Nauseous

Tuesday, May 31, 2016

Hi guise,



Dizziness
Nauseous
Mood swings

Aku syak aku keracunan sebab symptom ni memuncak masa Jumaat hari tu lepas aku ter-inhale shit loads of Ridsect. Seriously my trachea was burning. So aku beli air kelapa untuk tawarkan racun. Ergh.. teragak-agak gak nak minum air kelapa ni sebab aku tengah pantang air kelapa. Orang sakit urat kena pantang air kelapa sebab nanti urat bengkak, kata mak bidan kat kampung aku.

Even lepas kokak kelapa sekali ngan tempurung pun (exaggerate) aku still loya-loya dan pening-pening. Dah la asyik rasa nak pass out je. Perut aku lapar gila ni tapi setiap kali masuk makanan je rasa nak muntah. Tolong jangan buat lawak pregnant cam Kei sebab AKU TAU AKU TAK PREGNANT LA.. Aku nak pergi jumpa doktor pun payah ni sebab dia datang sekejap-sekejap. Pulak tu aku ni tak tau la mental ke apa, sakit cane pun bila jumpa doktor terus baik. Balik dari klinik sakit balik. Ha ha ha lawak sangat badan ni.

Anyway, macam yang aku bagitau tadi, agak susah aku nak pergi jumpa doktor dengan simptom merapu muncul ikut suka hati mak bapak dia. Aku rujuk google macam mana nak minimize rasa loya dan pening-pening ni and instead aku terjumpa tip yang bagus macam mana nak identify punca pening-pening dan loya. Document your symptoms.. Disebabkan rasa loya dan pening ni boleh diattributkan ke banyak penyakit, cara terbaik untuk beri maklumat awal kepada doktor adalah dengan catatan harian. Bila simptom tu datang, kat mana, ko tengah berdiri ke tengah duduk, sebelum ke selepas makan, masa dan simptom-simptom kecil lain yang mungkin terlepas pandang. Benda-benda ni katanya sangat membantu doktor untuk memahami apa sebab sebenar ko pening-pening dan loya.

Setiap kali cakap pasal pening dan loya je orang nak kaitkan dengan pregnant. Padahal stress pun boleh buat ko pening dan muntah-muntah. Evidently in the past, I used to throw up whenever I'm overwhelmed by my surrounding. It got so bad that my gum and teeth were affected by the acidic content from my stomach.  Selain stress, pening-pening dan loya juga boleh dikaitkan dengan inner ear infection. Last time I got an ear infection, it affected my hearing and throat but not to the extent of throwing up and losing balance.

Anyway, General Manager ternampak keadaan aku yang berayam sikit so dia push aku pegi klinik masa lunch. Nasib la ada akak yang baik hati tolong drivekan. So, turns out it's a combination of poisoning and hormone imbalance. Whatever that is, I think it's safe to say that I won't be eating properly any time soon. Bagus jugak ley jimat duit. Just jangan gastrik je, heh.

Adieu

Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~

p/s: Samgyetang adalah antara makanan korea favorite aku. huhu..



17 comments:

  1. Get well soon bae. Aku taktau keracunan racun, tapi pernah keracunan makanan, atas bawah sembur sisa, tak boleh berdiri lansung sebab pening, i feel ya.

    Pukul 4 pagi bunyi kruk krukk perut aku tengok sop ayam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Aku pin muntah2 plus diarrhea. At the end.. Habis semua air dlm badan.. Demam terus

      Delete
    2. omg baes.. Aku pun pernah kena "out from both ends" lol.. Kalau keracunan makanan memang la diarrhea macam takde hari esok.. Magically kalau makan chi kit tek aun terus elok. Wat lek wat pis je.

      Faye, amalkan minum isotonik drinks kalau ada petanda cirit..

      Delete
    3. *googles chi kit tek aun*...

      Delete
  2. badan kita memang macam tu, masuk je klinik hilang segala sakit. lepas tu doktor curiga kat kita. memang sabotaj tuan haha.

    get well soon! I know the feeling sebab aku pernah kena food poisoning ya Allah seksa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la. memang saja nak buat dokter pandang slek kat kita. Mesti dokter tu pikir, eh budak ni sakit pun tak. Nak ngelat mintak mc la tu

      Delete
  3. comel betul Kei tuh.. ahahahaha

    Get well soon days!

    Memang selalu cenggitu la. orang ni ha ada migrain so bila terlalu stress akan muntah
    pastu gatal pegi update status kt FB, pastu kena cop mengandung apa semua
    kepala otak berjambul betui, asal muntah ngandung. ntah hapa2 rakyat mesia ni
    sejak dari tu tobat tak update apa2 dah kat FB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Rasanya sebab kat tv ngan novel kalau pening-pening dan muntah je memang nak cakap org tu pregnant sebab tu idea pregnant dah macam synonymous ngan pening-pening dan loya.

      Kei memang comey. yohohohoh

      Delete
  4. Get well soon day,
    pergh tersedut ridsect, semua serangga dalam rongga idung mati dan keluar melalui muntah.
    Ehehe gurau ja. Apa2 pun jaga diri baik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mau demam seminggu kalau keluar serangga lam muntah tu. yarkhhh!!!
      Terima kasih Blee.. Setakat ni masih functional lagi walaupun macam mabuk todi je kadang-kadang jalan..

      Delete
  5. get well soon mon.

    bukan org kebanyakkan je yg ckp pregnant kalau jd symptom cm ko tu. even doc seniri teka aku preknen bila aku gtau rasa pening2. ekspresi muka dia mmg nk mintak aku terajang kat dahi.

    aku penah dua kali keracunan makanan, masa mkn rebung yg ntah dr memana, masa mkn peach dlm tin. kena ridsect belum lagi, haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zy..

      Aku memang dah agak dokter bakal tanya camtu sebab logik pun sebenarnya. Tapi untuk mengelakkan aku rasa tersindir dengan persoalan itu aku terus shoot camni "Hi, I feel nauseous and dizzy since Friday. Worth to note that I inhaled quite some amount of Ridsect and had been under the weather ever since. And I'm on my period". Terus dokter tu ok, lets do some check up and get your BP.

      Settle. Hah

      Delete
  6. Aku harap by now ko dah OK banyak day... and thanks for sharing the tip pasal documenting the symptoms tu, huhuu. Rest well, semoga cepat sembuh sepenuhnya.

    Uuuu samgyetang... nanti bleh la aku try kalo gi Seoul Garden :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah start boleh telan karbo.. Samgyetang nanti kalau ko datang aku bawak pi mkan dubuyo. seoul garden tak serve benda tu.. sedih

      Delete
  7. Aku nak cakap get well soon, tapi rasanya dah terlambat kot sebab kau dah well, kan?
    Ke belum lagi?

    Btw, dokumenkan sakit kau tu mmg cara yang bagus. Aku pernah buat dulu tapi biasalah, orang macam aku ni bila bosan aku ketepikan. Jadi bertahan untuk beberapa helai je dokumen tu. Hahahaha

    Jom ajar aku makan makanan Korea. Aku satu hape pon tak tau pasal makanan korea ni. Hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kejap elok kejap tak elok. Hari i tak elok balik dah.. erghh... tgk lagi dua tiga hari ni macam mana

      Delete
  8. eheh. samgyetang. tringat episode bTS main charade pakai lukisan. suga lukis samgyetang mcm apa je... kahkahkah lols..

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*