Let's Talk : Beauty Standard

Monday, May 09, 2016

Hi guise,

Today I'm gonna rant talk about beauty standard and I won't be posting any of my artwork in this entry. Readers beware.

Macam mana aku nak mulakan topik ni ye sebab banyak sangat benda yang buat aku bengang kalau cakap pasal standard of beauty around the world. I'm pissed off because it seems like many people out there are still oblivious about beauty standard and how it affects perception over body image.

Ingat lagi tak ayat yang selalu orang dulu guna untuk describe kecantikan perempuan melayu?

Pipi bak pauh dilayang
Wajah bujur sirih
Hidung mancung bak seludang
Kulit hitam manis
Rambut bak mayang mengurai

Ini satu contoh beauty standard dalam masyarakat melayu dan beauty standard ni berubah mengikut zaman dan pendedahan terhadap budaya luar. Aku nak tekankan kat dua statement terakhir; kulit hitam manis dan rambut mayang mengurai.

Orang melayu dulu-dulu memandang kulit sawo matang itu cantik. Tapi sekarang orang kita nampak yang putih gebu tu menawan. Mungkin kesan white washing dari media. Rambut bak mayang mengurai pun lagi satu point. Ataupun rambut ikal mayang. Pernah tengok mayang tu macam mana tak? Macam ni haa..


So rambut ikal mayang ataupun bak mayang mengurai tu lebih kurang macam ni:

Macam ni lebih kurang?

Pernah beberapa tahun lepas rambut lurus yang jadi kegilaan sampai semua pun nak buat rebonding untuk dapatkan rambut straight macam artis Taiwan. Lepas tu muncul style ala-ala orang latin amerika pulak.

Bagi aku dalam masyarakat melayu ni, standard of beauty ni takdelah diagugkan gila-gila sampai orang nak bunuh diri kalau hidung terkembang sikit. Tapi ada dalam sesetengah budaya yang lebih mengagungkan standard of beauty. Contoh terbesar, South Korea.

Now, I know I said a lot about Korean in my blog. You can judge me as being a fanatic but I'd like to see myself as enlightened. So here we go. Standard of beauty is very important in South Korea. So much so that they go through plastic surgeries at the early age of 18. It is very common to hear about parents funding the children's plastic surgery. Now you might think, eeeuuww, desperate much?

Before you go around belittling them for being so obsessed about beauty let me remind you that make up is a form of modification. To Korean, plastic surgeries are like make up. It's very common and socially acceptable. And mind you not all South Korean are that keen about going under the knife. Some of them don't find it necessary. Some might say it is influenced by the kpop movement where beauty is so highly looked upon. (RIP English)

Kenapa aku tiba-tiba nak back up Korean yang suka bedah-bedah ni? Mesti sebab kau minat kpop kan Day? Sebab tu semua benda diorang buat, tak kiralah merubah kejadian tuhan pun ko sokong je kan? Ni bukan masalah sokong. Ini isu culture. Culture sana dengan culture sini berbeza. Does it mean that I promote cosmetic surgery to young Malaysian? No.. What I'm trying to say is, stop bashing them for something you can't comprehend. And stop generalizing them. South Korean does not equal to plastic face. Open your mind, peasants!

Same goes to tattoo, henna, beard and piercing. Stop being so judgemental. Even if you disapprove their choice of beauty doesn't mean that you should publicly denounce their identity. Beauty is a concept. It's a choice. It is subjective. Just because you don't see it doesn't mean that other people don't see it.

We are all beautiful. Open your mind. Do not be tied down by these standards that you can't appreciate the individual around you. Travel around. Meet the people. Understand why they think in such way. Kalau tak mampu physically travel around, google it up. Keep an opened mind. Embrace the difference.

Dan kalau ko jenis yang travel tapi still bising pasal budaya orang, sia-sia.. Sia-sia keluar duit pergi negara orang tapi tak nampak sisi budaya masyarakat tu.

This is Grace Neutral. She had her eyeballs tattooed, face carved and her belly button removed. Do you find her hideous? This is how she perceives beauty. If you disagree with her perception of beauty, that's fine. Just don't be a dick about it.

Everybody's a dick these days, religious or not.

Adieu

Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~

p/s: I still smack my own head when I think about the things I've said to other people about their looks. I am a judgemental piece of shit and I'm dealing with that fact.

22 comments:

  1. yeahhhhhh!! can't agree more!
    (RIP English jugak >.< )

    Days... nak share opinion ni boleh???
    Sokong, tapi tak reti nak berkata-kata dengan bijaksana macam Days...
    Kbye... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan..
      bijaksana ke ni? huhu.. segan ahh

      Delete
  2. Seram pulak aku tgok perempuan melayu asli tu.. hahaha. As perempuan berkukit hitam manis, i approve this! Hahaha

    Dan aku setuju, melayu ni dh byk sgt kena white wash dgn clorox. Aku tgok kaum india aman damai je takde pun muka putih tangan hitam.

    Dan utk irg yg kutuk2 korea dan plastik tu, aku rasa, aku rasa laaa kan sbb diorg jeles. Jd dgn merendahkn martabat org lain they feel better.

    Yes, semua orang diciptakan cantik. definisi cantik bukan mcm barbie doll fellas.

    Hitam manis pandang tak jemu, ehhey~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seram? Eheheh malam nanti nenek datang mengganggu cucu.. yeaaaahhhahahahahaaaaa

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Yarr... It's all about preferences. Entah kenapa nak sangat force their own standard on others. Ade satu benda yang always buat aku jengkel dengan manusia2 ni at times, when someone being a dick about others' punya taste. Be it foods, fashion, books, movies etc.

    cth1:

    A: Weh.. Aku suka cerita ni!
    B: Oh. Aku tak suka. Eh cerita ni best!

    cth2:

    A: Wah cantik nya baju ni!
    B: Duh, tacky gila taste ko.

    A real dick there. Bukan susah pon nak hormat orang lain punye preferences. Kalau tak suka senyap je la, tak boleh ke raikan orang lain punya minat. Bukan semua orang sama macam ko. Kena minat dan suka dengan apa yang kau minat. Part makanan paling aku geram. Orang tu tengah makan tiba-tiba boleh pulak dia kutuk the food bau macam stokin kepam 3 bulan.

    Now about beauty standard. All being said oledi dalam post ko. Aku mohon siapa yang singgah baca ni share bebanyak. Bagi orang2 kita buka mata buka otak sikit. Kau adalah kau. Aku adalah aku. Panjang nyaa. Not sorry. AHAHAHA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep, isu preference and reaction to difference bukan dalam hal kecantikan. Topik yang sangat luas. Yang penting kita sendiri kena cukup matang untuk terima yang bukan semua benda yg kita suka, orang lain kena suka sama.

      Delete
  5. Awwh Day, we're all judgmental pieces of cow dung at times... it's a curse I tell you...

    ReplyDelete
    Replies
    1. True dat my friend.. Aish

      Delete
    2. Yasss... bezanya kita mengaku atau tak je, yang tak nak mengaku tu tak mampu nak nampak ada cermin besar gila kat depan dia, dah kabur sangat penuh dengan vulgarity. Kutuk kutuk kutuk orang lain dengan bahasa level 'murahan', diri sendiri? Mana kau taruk 'maruah' kau? Ntah... brain 404 not found. Mintak jauh la aku dari terkena perangai macam tu, seram kot, scary as hell.

      Delete
  6. Judgmental ni datang dari culture pastu meresap jadi personality.
    Kekadang kita tak boleh lari dengan orang yg judgmental ni, terutamanya terhadap appearance.
    Aku sendiri judge rupa. Tapi apa aku buat ialah keep it to myself.
    Macam kau cakap, ada je jenis yg denounce sana-sini macam dia tu sempurna sangat.

    Sebab tu bila ada orang claim dia tak judgmental (tak kira terhadap appearance ke atau hal lain) aku sedikit skeptik. Sama dia dia tipu, atau dia delusional, atau dia memang rare case yang tak judgmental (surprisingly, aku ada kenal sorg yg betol2 tak judgmental. Perempuan ni, ada kawan sekolah dia yang hisap dadah ajak jumpa makan kat kedai, dia setuju tanpa persoalan)

    Ok. Rasanya dah panjang lebar aku taip.
    Nice post, Mon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you cEro. Judgmental tu aku rasa takde sapa boleh lepas. Tapi benda tu boleh dikurangkan dengan luaskan fikiran. Bukak minda untuk terima yang kita semua berbeza. Pokoknya, apa yang ko fikir tentang seseorang tu adalah hal peribadi selagi kau tak libatkan orang lain untuk dengar dan terima buah fikiran ko tu.

      yesh

      Delete
    2. Bab rupa paras, aku memang tak akan cakap orang tu hodoh ke gemuk ke buruk ke apa, sebab, rupa paras tu ciptaan Allah Taala. Kalau perangai buruk? Perangai boleh diubah, so... kutuk perangai tak teruk sangat la, boleh kita teladani dan jadikan sempadan.

      Just my 2 kupang desu ;3

      Delete
  7. simpati denngan orang2 Korea.. sampai macam tu sekali ye..?
    dan kita di sini pun menuju ke arah yang sama.. tapi berkias-kias.. huhh..!! benci..!!

    tgk kat media social.. netizen kutuk isteri hafidz roshdi tak cantik lah, netizen kata muka scha al-yahya macam pondan lah, netizen kata amy rosli macam bapuk lah.. apa punya masalah hazab la depa ni.. minta2 ini kes last la.. stop judge kecantikan orang.. just stop..!

    apapun aku setuju statement ko ni.. win..!

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simpati? Itu culture dia. Tak perlu simpati..

      Pasal kes bini Hafidz Roshdi tu memang takleh blah laaaaaa duhai. Apa ke kepochi betul la orang-orang kita ni. Suka hati dia la kawen ngan sape dah taste dia.

      Emo jap.. emo.. hohhoho

      Delete
  8. Aku setuju 100%..

    Preferences masing2la.. Kita sendiri yang letak standard tu, which is influnced by a lot of things.. Aku mengakula, aku kadang2 judgmental gak tapi I keep it to myself dan try train diri untuk jadi better.. Tapi malangnya aku sorang jela yang macam tu.. Orang sekeliling tak peduli.. Lain sikit jek daripada standard yang dorang perceive, terus kena bash.. Aku tak faham orang2 macam ni, sorry..

    Another great post.. I wish I can easily put my thoughts in words that make sense too, like you..guhuhuhu..

    RIP both English and Maleis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang membezakan orang bijak dengan kurang bijak adalah ability untuk tak berkata apa-apa bila berhadapan dengan sesuatu kebodohan. So kudos, my dear. Marilah sama-sama tidak bash orang.

      Delete
  9. Seorang wanita itu dinikahi kerana empat; kerana harta, kerana keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka hendaklah diutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia

    itu saja pendapat den tentang ni
    apa niat asal kamu nakkan seseorang perempuan itu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beauty is only skin deep. At last, what you're looking for is it's soul..

      Delete
  10. Aku ingat aku tak judgmentak sangat, tapi rupanya, aku pun sama. Hahahaha... cuma bezanya, aku masih mampu menilai semua kehakiman aku buat dan berfikir dengan jelas. Huhuhh

    ReplyDelete
  11. Aku ingat aku tak judgmentak sangat, tapi rupanya, aku pun sama. Hahahaha... cuma bezanya, aku masih mampu menilai semua kehakiman aku buat dan berfikir dengan jelas. Huhuhh

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*