The Signs of Our Stars

Monday, May 16, 2016

Hi guise,

Korang percaya dengan zodiak tak?

Zodiak mengkategorikan sikap seseorang berdasarkan bulan kelahiran. Bagi aku agak impossible untuk seseorang yang lahir pada masa yang sama untuk mempunyai sikap yang sama sebab sikap tu sendiri terbentuk dari faktor persekitaran. Tapi aku tak nafikan yang aku sangat tertarik dengan zodiak. Bukan untuk menujum tapi dari segi kategori perwatakan.

Banyak yang tahu mengenai zodiak yang dua belas tu; Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpio, Sagittarius, Capricorn,Aquarius dan Pisces. Tapi banyak tak tau yang horoscope sebenarnya lebih detail dari satu jenis sign sahaja. Zodiac sign yang biasa korang guna ikut tarikh lahir tu sebenarnya hanyalah ruling house dalam horoscope ataupun sun sign. Kalau nak lebih detail kena refer sun chart ataupun birth chart yang kira sudut setiap planet megikut jam, hari, bulan dan tahun kelahiran. Every planet has it's specific trait and depending on how it aligns with your birth information, it provides a more comprehensive understanding on your behavior. Meaning, even though I am a Libra, some of my behavior would incline towards Scorpio or Capricorn. For example, my Venus is in Scorpio which apparently makes me very sexual or flirty. Being a Venus dominant, I am said to be very  sensual and emotional, particularly receptive to the natural likes and dislikes aroused by my contact with people. (Ye, aku sangat inclined ke sign Scorpio dan Capricorn for most of my planets)

Okay, enough about that. Tu dah terlampau detail and I doubt that you're that interested. Kalau minat boleh try check korang punya birth chart kat sini; DETAIL BIRTH CHART HOROSCOPE .

Update: If anyone curious, I'm a Libra with Capricorn ascending and Leo in Moon. My ruling planet is Venus. Libra is a cardinal sign. My element is the Air (Sun sign: Primary trait; who you are, who want to be; Ascending: People's first impression of you; Moon: the side of you that's not shown to many) 

Dan aku nak ingatkan, benda ni bukan nak menujum. Tak ada apa yang mengetahui apa yang berlaku kat masa depan, boleh ramal kejadian selain Allah. Kalau nak baca, bacalah dengan santai.


Adik aku Si Cauda tu pun minat benda-benda horoskop ni. Tapi lebih kepada nak poke fun to our distinctive personality as siblings la. None of my sisters share my sign. I'm a Libra, Oni is a Virgo, Cauda is a Pisces and Adik Nabe is an Aquarius. Sometimes the signs show a very accurate representation of our dynamic as sisters. For example:
Dalam kes ni aku rasa website ni silap kategorikan aku sebab dalam adik-beradik aku, aku la yang paling malas berjalan. Unless kalau dia maksudkan wanderers tu sebagai orang yang banyak berangan.. Mind wanderers. LoL. Tapi still salah lagi sebab adik aku yang bongsu tu takde pun perangai rebel. She's as chilled as cucumber. Tapi dia degil yang amat! Ohoh.

Hahaha.. Lepas baca balik baru perasan yang dia maksudkan adalah wonderers bukan wanderer. What the heck. Ada ke perkataan wonderer masalahnya?
Nabe memang lama dah aim hoverboard. Doakan dia cepat kumpul duit untuk beli satu. Buat masa ni, layan jela penny board adik tu. heheh.


Yang ni sangat tepat, I almost fell back laughing. ROFL. Adik Nabe memang anti peluk. Anti peluk dan anti kisses. Kalau aku cium pipi dia, senyap-senyap dia sapu pipi sambil buat muka jijik. Mahal sangat aaaaahhh nak peluk adik bongsu aku yang sorang ni. 

Sampai hati ko mem-pfftkan kami, adik!

Gitulah lebih kurang cerita pasal zodiak sister ni. Korang macam mana? Korang pernah check tak zodiak sign masing-masing dan orang sekeliling? Bagi aku benda ni fun sebab kadang dia sangat spot on. 

All that being said, I truly believe that it's you who define who you are. Not some stars, not some planets, not the lines on your palms and not the order of you coming into this world. Take responsibility of what you did. Do not blame it on the stars. The fault is not in our stars, it's in ourselves. 


Adieu

Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~

13 comments:

  1. Aku Aries. Dan aku rasa im not born to be a leader. Tp mna tahu ntah aku bakal ganti PM sekrg, wakakak!

    So, sbb tu aku awkward kot bila org peluk laga pipi.em. byk jugaklah yg boleh relate tp ada jgk yg tak sama langsung. tp yg dato fadzilah kamsah punya mmg 100% tepat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu zaman sekolah dulu buku dato fadzilah kamsah tu siap ada orang buat bisnes fostostet lagi. Punya la popular. Semua pakat cari trait personaliti masing-masing. LOLOLOL..

      Point paling tak tepat dalam horoskop ni, bagi aku yang Libra ni, bab Libra tu social butterfly. Sungguh ku taknak menerima statement terbabit.

      Delete
  2. Yasss mon, aku suka gak layan belek2 signs ni dulu, just for fun's sake. Selalu mengena jugak la, ada jugak yang tak kena, lepas tu aku akan gelak2 sendiri. Omoushiroi desu ;3

    Part eu don't touch me? SANGAT MENGENA, tepat sekali. Don't share your germs with me. Even nak bersalaman tangan sama adik beradik pun, tunggu hari raya, baru salam. Hahahahaha...

    Lukisan ko staillll... me likey *thumbs up* ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omo... xleh salam la ni ngan hang, Plain. Baru ingat nak gesel2 pipi membina ketamadunan kuman bersama-sama.

      Awaaaa ittew segan aa awaaa puji ittew

      Delete
    2. Ketamadunan kuman! Germ civilization?! Ackhhh cam nak pengsan aku baca... hahaha XD

      Delete
  3. Woo wonderer eh, tp x suka kene peluk. Den suka swimming sbb zodiak ikan??? Ahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pisces kah hang Lee?
      Species ikan ni padanlah suka air

      Delete
  4. aku aries! aku suka baca benda2 ni, bukan nak percaya, just for fun. aku lebih baca caharacter dari ramalan. memang aries ni mana2 aku baca ada sebut pasal leader, hmmm nak mengetuai diri sendiri pun tak mampu aku ni haha

    don't touch me tu sangat tepat! hahaha. plus aku penggeli gila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OOO.. The first of the twelve signs.. Ang cardinal sign la camtu, sama cam aku...

      Mungkin ko belum menjumpai bakat terpendam ko sebagai seorang pemimpin. Meh la pimpin tangan aku.. pemimpin jugak tu.. hohoh.. Pikir camna nk pimpin tangan kalau tak suka sentuh.. *musykil*

      Delete
  5. Diagram star chart tu menarik gila design dia! Nak print wat frame! Aku try.. Telahan character dia dalam 80% accurate tally dengan aku. Ahahaha. I have 1 to too little percentage of fire. Kikiki.. no wonder I can't hold grudges and stay angry for long. I can't hate intensely too. Kecoli kes2 terpencil *if you know what I mean. Nice topic!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku teringat dulu Kak Amy suka check benda-benda camni masa zaman sekolah. Bukan main lagi dulu pakat cari dia sebab tau benda mcm ni. kahkahkah

      Delete
  6. Aku tak layan benda ni, tapi adik-adik aku suka bacakan untuk aku bila bukak majalah dan surat khabar.
    Kekadang accurate jugak, bukan ape sebab apa yang dia bagi tu macam general sangat.
    Tapi fun laa horoskop ni. Boleh laa kau bacakan untuk aku. Hahahaha *tetiba*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambui.. Nak kena ada orang bacakan, takleh tahan permintaan ko to cEro.. Romantis sangat ni, Scorpio ka hang?

      Delete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*