Jengkel

Tuesday, May 03, 2016

Hi guise,

Hari ni aku nak membakar. Ya! Bakar bakar bakar!!!
Tiba-tiba je bakar. Mukaddimah takde, apa takde tiba-tiba bakar.

Tarik nafas.. hmmm.. Lepas.. fuuuuuuuuu~~~!

Aku nak tanya kenapa ramai sangat makhluk menjengkelkan di luar sana? There are reasons why I prefer to lock myself up in my room instead of going outside for you know, walking around and stuff.. Haih... Aku jenis yang suka terperap di rumah, tengok youtube, tengok cerita kat laptop. Tapi kadang-kadang aku terpaksa keluar untuk tengok wayang, beli barang dapur dan sebagainya. Dan masa aku jarang-jarang keluarlah terjumpa makhluk-makhluk jengkel yang menguatkan keputusan aku untuk taknak ada apa-apa interaksi dengan manusia in real life. OMG.. aku dah macam antisocial. Heh, a bit.


The Lift Blocker

Listen, if you push through a crowd coming off the lift, I'm gonna judge the shit out of you. This is common sense people! Bagi orang keluar dulu baru kau masuk. Dari yang muda sampai ke tua, tak- reti-reti benda simple macam ni. Apa yang dia duk kalut sangat pun tak tau. Aku kalau jumpa makhluk ni memang aku buat muka la. Muka clear cakap "Ko bodo"


The Questionable Parenting
Aku sentiasa merasa jengkel terhadap kanak-kanak. Here comes the boo.. Ye ye.. Aku tau, budak-budak biasalah buas tak terbendung. Masa aku kecik dulu pun buas yang amat. Tapi kalau kau bawak anak-anak pergi beli barang dapur dan kau tengok je anak-anak kau panjat sana sini tak cakap apa, sorry, kau ada masalah. Tolong KAWAL anak kau! Bukan sengih sumbing je tengok anak kau huru-harakan tempat tu. Yang jenis langgar orang ngan troli tu pun satu hal. Sekali aku lesing baru tau.


The Filth
Ok aku mengaku aku jenis bersepah kat rumah. Tapi perangai tu aku tak bawak keluar, tolonglah. Aku perasan kat Subway contohnya, takde cleaner. So basically doesn't that mean that you have to clean up after yourself? Bukan susah sangat kan? Kumpul sampah yang korang buat time makan tu, bawak tray pergi trashcan, buang situ. Korang nak basuh tangan gak lepas makan kan, so apa salahnya angkat sampah tu? Ni tak biar je bersepah atas meja. Orang lain nak duk situ pun tak selera. Tu belum cakap lagi pasal sos meleleh atas meja. Mulut jenis bocor tepi agaknya sampai sepah macam tu sekali. Nak tengok kes naya boleh tengok kat Ikea. Fuh, nampak sangat buruk perangai orang Malaysia ni.

The Campers
Yang ni berkait rapat ngan spesies kat atas. Suka hog tempat lama-lama. Sayang, nak melepak dipersilakan ke taman ye. Dah habis makan tolong blah. Boleh pulak buat muka tak bersalah duk kunyah straw time orang melilau cari tempat duduk. Apasal tak bawak khemah, camping terus kat meja makan tu? Takpun ko angkut la bangku ngan meja tu balik umah.


The Boobs Too Close To Comfort
This actually happened...

Makhluk ini adalah jenis yang tak paham personal area ataupun personal space. Kalau diikutkan dalam setting sosial, seseorang memerlukan ruang radius sekurang-kurangnya 1.2m. Itu normal okay. ITU NORMAL! So kau yang jenis nak berdiri dekat sampai berlaga bahu ni kenapa? Kita bukan tengah rapatkan saf nak solat jemaah, kita tengah beratur nak beli tiket wayang Kapten Murrica. Tolong jauh sikit lah. Tak puas menempel kat uterus masa dalam perut mak ke? Apa kau fikir kalau beratur rapat-rapat ni lagi laju ke line tu? Stop breathing on my neck, you perv. Aku tumbuk boobs ko nanti.

Aku seboleh-bolehnya taknak jumpa spesies manusia macam ni. Oleh sebab itu aku sangat merancang bila aku nak keluar dan berapa lama aku akan luang masa kat luar.

Rutin beli barang dapur aku sangat simple; parking dekat ngan lif, naik lif tingkat 1, amik bakul seret, pergi aisle sabun amik sabun Kao Attack ngan refill Ambi Pur, singgah ruang air, capai Yakult twin pack less sugar satu, pegi ruang daging, dilema jap pikir nak makan daging lembu ke kambing ke ayam ke, last-last amik semua jenis, pastu kalau terlebih rajin pegi aisle coklat amik 4 ketul Whittaker Berry and Biscuit, pastu beratur pi bayar. Biasanya tak sampai sejam setel. Record paling laju 15 minit sebab tak ramai orang beratur.

Kalau tengok wayang lagi laju. Naik parking tingkat atas, pilih Ladies Parking betul-betul depan pintu masuk tangga wayang, beratur beli tiket tayangan terdekat, kalau dapat masa lambat, pergi makan Subway jap pastu 5 minit sebelum masuk panggung singgah beli air ngan mini sausage combo, masuk wayang, gelak sorang-sorang sebab takde kawan, keluar panggung, balik.

Takdenya aku nak berlama kat luar buat orang annoyed dengan kewujudan aku. Aku harap lebih ramai rakyat Malaysia cuba untuk tidak menjengkelkan orang lain dengan kewujudan masing-masing. Jagalah perangai anda bila di tempat awam. Kalau tak mampu nak behave, jadi cam aku, berkurung dalam bilik sampai berkulat la sial.

Adieu

Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~

p/s: Aku tak tau apa masalah tablet aku ni. Dia tak detect pen pressure. Tah setting mana la aku click. yergh.. Tapi panel last macam ada pressure difference. I don't understand this gdi

25 comments:

  1. Aku memang tabiat tak kira la makan dekat warung ke kedai fast food ke kat rumah ke memang aku kemas meja, lap sampai bersih apa patut. Mak aku memang train dari kecik macam tu. Orang kita ni asyik guna alasan cleaner dapat gaji kot, memang kerja dia bersihkan so they dgaf.

    Yang jenis beratur menempek bagai tiada hari esok ni pun satu hal. Kadang2 bagi je la dia bayar dulu. Rimas.

    Bukanlah nak kata kita ni bagus sangat, at least common sense tu masih diguna pakai. Haa. Panjang betul aku komen sebab hari2 jumpa orang2 macam ni, hari2 kena mengucap panjang tahan sabar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ugh.. itu la yang selalu aku dengar. takpe, cleaner ada. buat apa bayar gaji dia kalau kita bersihkan sendiri? Apahal la mentaliti orang macam ni. Aku takleh brain.
      [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b3/4a/33/b34a336f42928157fa50ba2b01780dec.gif[/img]
      Yang menempek tu memang takleh blah. Sebolehnya nak rapat serapat-rapatnya. Tapi kes kat atas tu mmg paling extreme la setakat ni. Siap main henyak boobs plak kt orang. Tahi la aku x berminat ngan boobs ko la pompuan. Mintak jauh sikit la.

      Marilah beristighfar...

      Delete
  2. OMG kalau hari2 blog ko ni ade update, bahagia nya aku. Agagagaga. She's backkkk! The vespa sound is back. Woo hoooo.. siapa nak join aku lari keliling padang bawak sepanduk *aku gumbira entry amuk vespa buruk is back*

    [img]https://d.gr-assets.com/hostedimages/1451768890ra/17600727.gif[/img]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku ingat lagi entry amuk dia pasal mamat mana ntah ikut masuk saloon muslimah, teman awek/bini dia punya pasal. Hahah XD

      Delete
    2. I.Hate.People.Thus.I.Will.Rant.To.No.End
      [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/f0/33/a0/f033a0358ce8c950da3fc796d211bccd.gif[/img]

      Delete
    3. Yeeeeee, aku sokong.. Berseri hidup akuuu..!!!

      Aku join, aku join..!!

      Delete
  3. Dayyummm day, serupa sungguh dengan pendapat aku dalam bab personal space dan masa untuk grocery shopping. Aku rimas gila jugak kalo jumpa jenis2 yang tak reti jaga 'personal space' nih, and kalau shopping barang2 dapur, paling cepat aku amik masa around 15-20 minutes, dah set dalam kepala barang2 apa nak capai, then gi beratur, bayar, blah.

    Aku suka entry camnih, buat lagihh *thumbs up* ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasa dah common sense kot pasal personal space tu. Adoi.. Itu pun tak reti2 lagi. Rasanya sekolah kena start bekalkan kismis pintar untuk upgrade mentaliti rakyat Malaysia dari bangku sekolah lagi

      Delete
  4. Hahahaahaa... The real Mon is back.. hahahaha... kalau aku keluar sorang, aku pastikan aku jauh dari orang. Gahahahaha. Kalau lepas tengok wayang, aku akan menghilang dalam kelam malam balik ke rumah mereput sengsorang.

    May the fourth be with you, Mon. Wkwkwkwkw ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasal pen pressure tu, dah try clearkan preference? Clear all preference pada tablet setting kengkadang membantu. Cer terai cer terai Mon

      Delete
    2. Balik nanti aku try. Dah macam lukis ngan marker whiteboard takde pressure. Tapi macam cute jugak. terus lain stroke aku hahaha

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. selalu gak laa aku kemas meja lepas mkn and you know what, org sekeliling akn pndang seolah kau seekor zebra. i mean what the F wrong wth cleaning your table?? mindset org kita dh tak boleh nk disental. bila mkn luar je expect org lain yg akn bersihkan your mess, just becoz you pay for your FOOD.

    aku mmg tokleh nk duduk2 bersantai klau ada org tgh tggu meja. serius tak selesa. so aku rsa amaze dgn org yg mampu buat mcmtu, mmg hati kau keras roy.

    hahaha knp ko tak siku je bubs dia mon. baru lepas buat breast-implant gamaknya. aku pun xsuka manusia gitu, tetambah masa Q kt mesin ATM. ko nk curik PIN number aku ke syaiton..

    oh, pasal budak tu, aku pun annoyed. sometimes parents ni ingt yg ank diorg tu an apple to their eyes.. tak tahu yg ank diorg tu macam beruk, kera, siamang di mata org lain. k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejengkelan terhadap rakyat Malaysia yang oblivious ni semakin hari semakin menebal la aku rasa. Takkan semua benda nak kena tegur, nak kena letak poster.

      Aku terfikir gak nak siku je boobs dia tp bila dibayangkan senak siku berlaga dengan bewbs, aku batalkan niat jahat aku tu.

      Delete
  7. omg kita sama! lagi selesa duduk kat rumah dari keluar. dari keluar memaki orang dalam hati baik lah duduk dalam rumah layan series. *anti-social alerts*

    aku pun bengang dengan parents yang tak reti marah anak ni. anak pecahkan pasu orang pun boleh gelak2 lagi bangga sangat anak dia nakal. kalau sedare2 aku mak dia tak marah meh aku marahkan, lantok sana mak dia nak terasa dengan aku ke tak, fedulik hape.*bakal ibu yang tegas*

    haha aku pun tak selesa GILA bila terasa boobs orang bersentuhan dengan badan aku, ngilu gila wehhhh!

    sebenarnya jalan sorang-sorang ni lebih tenang dan fokus kan hehehe. dan tidak membuang masa tunggu orang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pernah marah kat anak buah aku pastu mak dia confront aku cakap dia tak suka tengok orang lain marah anak dia.
      [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/71/43/a6/7143a670544381ee0dac141ca1d38614.gif[/img]
      So lepas tu memang aku marah dalam hati jela.

      Boobs.. ergh..ada jugak jenis suka gesel boobs kat orang. merenyam agaknya ergh

      Delete
  8. pergh. lol sadako les¿
    aku tension gak jenis lepak minum air je. den lapor xde tmpt duduk. meja bersepah. pasal blok lif jarang kene (kalo setingkat 2 den naik tangga)

    hmm mcm2 kerenah org. #fliptable

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yergh.. jenis lepak kat food court mang takleh blah la. Dah tau tempat orang makan boleh lak lepak minum air je. adeh la mintak penyekeh sekor-sekor.

      Lift kat Giant pelik sikit, takde tangga, bukan cam standard building lain. Kenapa tak naik escalator? Sebab lift lebih efisen.

      flipflipflipfliptable

      [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/de/d2/42/ded2429eaef2a8b61e711adc18b8a277.gif[/img]

      Delete
  9. LOL, the boobs tho XD
    BV pun jenis suka duk rumah. taksuka keluar sebab too crowded, too many judgemental peoples n more reason behind that. :D mostly all u state above happened to me before XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah jadi perangai kot orang suka buat benda mjengkelkan ni. Tabah la BV

      Delete
  10. Haaaaahhh, aku sokong post hang ni sepenuhnya..! Tapi aku jarang jumpa the campers..Sebaliknya plak.. Kadang2 kedai makan penuh, aku tak sempat abeh makan lagi, dah ada group yang dok tenung sampai tembus badan macam x-ray.. Dude, let me finish at least..would ya.. But being me, kelam kabut aku abehkan makanan and bagi dorang duduk..haishh.. human..right back at ya..

    The boobs too close to comfort, selalu gak kena..baik laki baik pompuan.. pendek citer, asal kite gerak, dia pun macam bertempek kat kita, gerak sama..getting closer and closer and closer.. =w=

    The rest of the types, HEH..! They're everywhere..!! =A= Banyak lagi ni kalau nak senarai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. Kesian weyh kena kalut habiskan makan. Tabahlah. Diorang pun anxious tunggu ko habis makan tu

      Boobs.. boobs everywhere.. Takpun junks.. junks too close to my butt. Go to hell perverts..

      Yarghh

      Delete
  11. Hmmm...
    Aku bakal cerita panjang lebar pasal booby too close tu.

    Aku sendiri pernah kena camtu. Plus, aku lelaki kot. Beratur panjang (sama) nak beli tiket wayang juga sekali tetiba ada makhluk wanita dari belakang merapat, terkena boobs kat belakang aku. Aku sensitip, so terkena mcam tu mmg aku terasa sangat bentuk dan tekstur. Kali pertama, aku toleh pastu macam it's okey tak sengaja let's move on. Tapi tetiba datang kali kedua, ketiga dan keempat...

    Ikutkan, aku lelaki, bila ada booby touch macam aku aku patut suka. Hehehehe.
    Muka pun boleh tahan ok, so definitely normally aku akan suka. Tapi...AKU LANGSUNG TAK SUKA. Entah, jangan judge aku gay. Aku dapat rasa dia sengaja, tapi atas sebab apa aku tak pasti. Tapi perbuatan dia macam dah merendahkan martabat perempuan yg lain, so aku sangat tak suka.

    Lepas kali keempat, aku decide utk keluar dari barisan dan blah.
    Begitulah kisah aku terlepas layan Star Wars Ep.7 kat wayang.

    Hmmm...tetiba macam kau tak patut cerita kisah ni kat sini.
    Lantak laa. **klik publish**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omg C menjadi mangsa sexual harrasment! Apa masalah pompuan tu gatainyaaa

      Delete
    2. Dia nak perhatian ko tu cero.. lol... test boobs kt orang

      Delete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*