Let's Talk MedSoc : Facebook

Monday, April 25, 2016

Hi Guise,

Rasanya lama sangat aku senyap. Bila aku ckap senyap maksud aku tak post proper topic. Last entry was just an entry to release some of my bottled emotion. A little bit.

Hari ni aku nak borak sikit pasal MedSoc ataupun media social. Aku tak suka abbreviation ni..Medsoc dah bunyik cam Medical Society.. Oh well.

Bagi yang tak tahu, aku adalah salah seorang daripada crew Buasir Otak The Komik. BOTK adalah satu community where you can share your comic similar to Supreme Comichat ngan MatKomik but on a really small scale. Kitorang takde website khusus macam Supreme dan MatKomik. Kitorang ada facebook Page. On average, page BOTK posts around 2-3 comics a day. Temanya lebih kepada social critic bertepatan dengan tema Blog Buasir Otak sendiri (oh aku bukan contributor blog tu)

Ok cukup dengan pendahuluan tu.
Let's jump straight to the topic.
Facebook audience.

Setakat ni aku dah post 7 komik kat page BOTK. InB4 korang cakap style lain.. Aku sebenarnya cuba pisahkan identity Deaday kat Vespa Buruk ngan identity Deaday kat BOTK. Vespa Buruk biasanya aku post komik yang lebih personal, something very close to my personal world. Kadang-kadang ada gak aku buat social critic kat blog ni macam kes gwiyomi dan kes bahasa melayu vs bahasa inggeris tu. Tapi aku rasa kat BOTK aku lebih bebas nak buat kritikan sosial kot. Kot jela..

Aku sebenarnya nak bagi komentari pasal post-post ni yang aku tak mampu nak luah kat page BOTK.


1) Berhias (207 likes, 18 comments)

Komik ni sepatutnya dimuatkan dalam BOTK2 tapi sebab masa tu aku tengah slump jadi tak sempat nak siapkan kesemua 10 komik. Akhirnya aku post kat page. Tu pun segan sebab dah tarik diri kan. Aku banyak tak puas hati ngan cara aku olah cerita ni sebab aku buat dialog dia bila dah siap lukis. So dialog bubble dia banyak clash ngan watak. Kalau aku boleh buat balik mungkin aku lukis cara lain. Tapi aku malas. Ain't nobody got time for that.


2) Dulu Vs Sekarang (2.2k likes, 164 comments)


Komik ni memang fenomena la sebab topik ravers tengah viral time tu. Style lukisan pun dah lain, follow latest style aku sekarang. It takes me around 45 min to complete this one which is why it was so surprising when it got so many likes. Ada rasa macam Achievement Unlocked pulak time tu. Komik ni ada satu benda yang aku menyesal. Masa aku buat lineart comic ni aku tertukar tone blue black ngan brown black so kalau korang perati betul-betul panel first, korang akan perasan ada confusing tone.

Pastu ni la first time aku rasa annoyed ngan komen bodoh macam, tolong jangan samakan silat dengan tarian sotong. What?! If anything I was trying to differentiate the two. Orang cakap kalau pembaca tak dapat tangkap apa yang ko cuba lukis, ko dah gagal sebagai seorang pelukis. Tapi bila 160 orang boleh faham komik tu dan ko 4 ekor yang tak faham, maksudnya ko la yang tak berapa pandai, tak sampai meaning. Duhai. 


3) Bukan Riak (114likes, 0 comments)
Lepas kejayaan komik topik viral hari tu, aku cuba lagi sekali nak address isu viral. Cerita ni datang dari cerita mamat yang share gambar dia naik BMW nak pegi Mydin. Mamat tu kena bahan kaw-kaw punya ngan mamat-mamat yang sama berlagak post gambar stereng kete masing-masing. Bagi aku mamat-mamat yang duk post stereng kete yang konon-konon nak ajar mamat first a lesson about humility need the lesson for themselves.

Tapi komik ni agak gagal la bagi aku dan aku tak tahu macam mana nak repair. Mungkin kalau aku guna gambar asal topik viral tu orang lagi boleh relate. Tapi siyes, yang ni aku tak reti nak repair.

4) Wanita Di Mata Lelaki (318 likes, 33 comments)
Yang ni sebenarnya follow up comic Lelaki di Mata Wanita yang ZyraRoxx post. Sambutannya tak sehangat komik first. Dan yang ni aku tak tahu macam mana nak review. Gaya lukisan ni memang jauh la dari style biasa aku. Sebabnya aku cuba nak buat as realistic as possible and it turned out to be a bit boring. 

5) Resepi Vines (169 likes, 18 comments)
Ah komik ni aku sedih. Aku tak rasa orang faham apa aku cuba cakap sebenarnya. Aku geram tengok vines bodoh yang berchia chia je lebih. Pompuan aku rasa kalau pakat nak bajet ayu je tak payah nak buat vines la. Cuba original sikit. Japgi ada yang sentap cakap suh aku buat vines sendiri la kalau dah terer sangat. Sebab aku sedar diri tak terer la aku tak buat Vines. Bila ko pulak nak sedar yang ko tak terer?

Savage.

Setiap 1 vines yang best, ada 20 vines yang tahi


6)Macai (238 likes, 3 comments)
Komik ni aku ingat akan meletup sebab bila sebut pasal macai, mesti orang kait ngan politik. Fun fact, it's not about politic at all. At least not in BN-PKR-PAS sense. It's actually a subtle jab on content maker kat Facebook. Aku bukan nak cakap aku tak create sampah. Aku bukan nak cakap pemikiran aku bagus amat tapi kat Facebook aku tengok memang banyak yang lagi sampah dan lagi tak pandai fikir daripada aku. Yang sedihnya orang macam ramai pengikutnya. Dan pengikut ni bila dah setia, even kalau orang tu suap tahi kat dia pun dia telan dengan gembiranya. 

Just because you follow someone, doesn't mean that you have to agree to every bullshit he throws at you. Build your own thinking by screening the good and the bad. Kalau semua pun ko terima bulat-bulat, salah pun nak sokong, apa guna ko ada otak untuk fikir? Baik ko jadi span basuh pinggan, serap je semua.


7) Berinai Mengikut Zaman (2.5k likes, 556 comments)

Komik paling top setakat ni. Mesej dia simple dan takde la pedas nak mampus. Komik ni banyak like pun sedikit sebanyak sebab Page BOTK sendiri dah ramai follower. Memang gigih la aku canting inai kat tangan tu. Dah macam doodle pulak. eheheh..

Nasiblah tak jumpa yang bebal cakap aku cuba nak hina budaya berinai. Aku tak condemn orang yang berinai, aku cuma cuba nak reflect fasion berinai sekarang yang memang teliti gila. I myself is a big fan of mehndi, indian henna style. Minat tengok sebab nilai seni dia. Tapi aku tak minat nak berinai macam tu. Kita orang melayu banyak cedok budaya luar, termasuk budaya india. It's not wrong to appreciate the beauty of it but it's also too overwhelming at times. Personal taste aku, first panel.

***

Dari pemerhatian aku, Facebook is a great platform to share your art. It's the fastest platform to get recognized by the public. Tapi for personal art aku rasa lebih sesuai post somewhere people know you. Somewhere yang lebih tertutup macam blog.

Walaupun aku seronok dapat banyak hit kat Facebook, aku ada rasa terkilan jugak. Sebab utama aku try buat social critic adalah untuk sampaikan kat rakyat Facebook betapa annoyingnya sesuatu benda yang berlaku dalam masyarakat kita dan jugak untuk menjemput diorang yang banyak menghabiskan masa di Facebook ni untuk berfikir di luar topik seperti parti politik mana yang sebenarnya tuan, parti mana yang hampeh, artis mana yang pergi bercuti, orang kaya mana yang berlagak.

Keluarlah dari topik-topik murahan dan cuba pelbagaikan feed anda. Bukak fikiran tu. Barulah tak meroyan duk maki artis ni, maki kpop sana, share info penipu, batak like dan sebagainya. Bukalah minda anda. Bukalah.. Buka laaaa.. *sayup-sayup terbang pergi*

Banyak dah membebel ni. Balas dendam lama tak tulis entry. Weehuu.

Adieu

Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~

p/s: Jemputlah jengah page BOTK. Sana memang meriah dan silalah sokong pelukis-pelukis amatur ni cuba nak share idea diorang. Skill boleh asah dan support dari orang ramai tu yang bakar lagi semangat kitorang untuk terus improve.

14 comments:

  1. Replies
    1. Tamap tu apa la Ojin? Hahahaha..

      Thank you

      [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/16/92/b6/1692b67a6027c66e308aa76de1f6b2c7.gif[/img]

      Delete
  2. analisis yg bagus. bg aku, kalaupun xdpt ubah mentaliti rakyat FB, dpt buat mereka berfikir pun dh cukup. tp sometimes bila baca komen aku tahu point tu masih tak sampai walaupun dh obvious gila. rakyat mcmni mmg dh takleh nk dibuat apa.

    tp teruskan usaha, sedangkan batu pun boleh berlekuk bila lama2 dititik air, inikan pulak manusia. sekian karam singh walia melaporkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karam singh walia sgt zygha oih. Hahaha.

      Hakikatnya camtu. Kadang benda obvious pun takleh nak tangkap lagi. confuse aku dibuatnya

      Delete
  3. Aku dah ada mentaliti bahawa some of users dlm fb dah beyond saving.
    Tak kira apa mesej baik yg kita nak sampaikan, mesti ada yg akan try twist nak cari keburukan.
    So, pada aku kalau nak berkarya dlm fb, biarlah berkarya utk yang mahu menerima je.
    Yang tak mahu, abaikan.

    Jap, kenapa aku rasa macam komen aku tak ada kaitan dengan entri kau ni?

    Majulah komik untuk Malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang yang mencari dia lah yg mjumpai. X gitu cEro?
      Ranap dah pemikiran orang kita sekarang ni. Banyak duk melayan cerita politik je sampai otak pun berdedak. Apa yg org cuba nak sampaikan pun terus tolak mentah-mentah kalau berlawanan dgn pandangan parti masing2. Maka berpusing-pusing la cerita untuk menampakkan orang tu salah.

      Biasa ni biasa

      Delete
  4. *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* okay.. that's enough said Yu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uu Banyak!

      [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/23/3e/94/233e9487c0cf5bbd0f0393cfb5ea09f8.gif[/img]

      Delete
  5. I enjoy reading this very muchy Day, I bagi sebakul kuih bintang plus two thumbs up ;3

    Komik Dulu VS Sekarang tu, aku tak perasan pun ko ada tertukar tone blue black dangan brown black ke apa, so takyah nak menyesal. Hohehohe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kira aku nak menyesal gak.. wuuu..


      banyak hohe dia. biasa ni biasa

      Delete
  6. best je aku tengok semua komik hang. deep! bab art memang i have no komplen la sebab memang buta seni haha.

    aku ada satu soalan bodoh; vine tu apa? hahha

    aku pun suka tengok seni henna ni, seni tatoo pun aku suka. wahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you nad.. Komik jenis camni aku tengah berlatih lagi. biasa kat blog takde punch line pun takpe sbb penceritaannya banyak kat penulisa. tapi kt fb ni ceritanya semua kena deliver dalam komik. tu yang kadang jadi kadang x menjadi

      Vine tu video yang pendek2 tu.. sekarang trend budak2 buat vid lawak pendek upload kt vines

      Inai asli bau wangi.. Eh tiba-tiba

      Delete
  7. kalau utk blog sendiri lukis cincai pun xpe..
    tp kalau utk public baca kena lukis lawa2 sikit..
    karang lukisan tu pulak yg dikomennya, dah mesej tak sampai..

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*