Rev 1 : Elfen Lied (Song of The Elves)

Friday, January 29, 2016

Hi guise,

So hari ni aku nak try tulis review. First thing first:

Disclaimer: I'm not imposing my view on you. I'm merely sharing what I think about it. You can disagree with me. You can even rage quite reading this entry in the middle of it.


Anime ni sebenarnya dulu aku pernah try tengok sikit. Tapi sebab aku sedikit squirmish about graphic content at that time, I tried to stay away from the series. Serius, graphic content dia memang agak mengejutkan. First few minutes into the anime you are served with nudity and decapitation.


Itu kepala ok.. Dia bikin tanglung pulak aduhai..

Ah.. how glorious..


Oh and.. Nudity is actually the least of your concern so don't worry much. Unless you're those kinda people that got turned on by animated boobies. Well then I should recommend you to direct your lust to hentai. Bahah. Oh and no dicks.. so not hardcore I guess? Bahahaha.. A lot of nipple action though.

Anyway, back to Elfen Lied.
Elfen Lied focuses on a new type of homo sapien that have invisible hands a.k.a vector. These pink haired mutant with protruding horns are almost all, female. They were depicted as merciless monsters who have a knack for detaching limbs and blood fest. Oh the gore is excellent in this one.. Spanning 13 episodes, the anime deals a lot with social alienation, vengeance, psychopathy and humanity as a whole. It's a very adult anime, much like Monster (one of my favs!!!)

Released back in 2005, the style of the animation is a bit outdated..a bit? Don't kill me. If you like that kind of animation style, you might want to check this one out. And I like the score for this anime. The music box theme really drown you in feels.. Aku nih lagi emosi tau (baca dalam lenggok bahasa Indo untuk kesan emosi maksima). Lagu tema cerita ni dalam bahasa latin kot..agaknya la..Aku ingat bahasa Jerman macam titlenya tapi tak..




Dari segi writing of the story, I must say that it has a good build up. Agak lambat bagi aku tapi sangat berkesan untuk tunjuk character growth. Apa yang aku kurang gemar adalah editing. Scene cut dia kadang-kadang memotong stim kau. Pastu dia punya flashback agak meleret. Flashback kalau dah start meleret dan repetitive memang boleh menyebabkan kebosanan maksima, so aku bagi minus point dalam kes ni. Aku dengar manga Elfen Lied jauh lagi bagus dari segi build up story but that's always the case with adaptation.

Now to the important question, is it good? To me it is. I finished the anime in one seating. The story will keep you invested till the last scene. I hate the lengthy flashback and some underdeveloped characters like Chief Kurama and Prof. Kakuzawa.. Those characters have a lot to offer. Seriously people. I want to know the deal with Kakuzawa fucked up lineage. The anime is unique and to me, that's a sign of a good anime. If you're into adult themed anime, do check it out.

Here's my fan art for the well deserved production.
Who can name where this memes came from? Ahaha..


Before I end this entry, I want to ask you guys, what do you think about mature content in anime? A yay? A nay?

Leave your comment or suggestion on the comment section below. I welcome any lengthy discussion.

Adieu

Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~

18 comments:

  1. Huhuhu... nak kena try tengok jugaklah. Lepas tu aku boleh bagi review aku sendiri. Huhuhu ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan ojinz.. Aku taknak spoilkan anime ni so aku tak cerita sangat pasal plotnya. Ahye.. Link ada kat fesbek page aku. 4 jam je.. alah esok cuti. Ligan la. hahaha

      Delete
  2. Aku tak puas hati. Apesal ko takde buat fan art mature content? Hahahaha.
    Bagi aku, nama pun mature content, so org2 yg matured jelah boleh hadam. Yg tak boleh, pegi layan hentai sana. Er.
    Aku tak kisah asal jln cerita menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. Zygha ko jangan.. Nanti aku betul buat fan art matured content kang kena basuh mata ngan air zamzam.

      Sekarang banyak anime yg ada matured content. Tokyo Ghoul, Attack on Titan, PsychoPass.. Cuma yang aku tak puas hati depa duk censor pulak official release. Aku punya Tokyo Ghoul tu serius tak lawas tengok yang censor kepala putus. apa ni..esh!

      Hehehe hentai pun matured content jugak. Ko jangan pegi mencari lak Zygha oih

      Delete
  3. MeanGirlssss.
    Jarang sangat dah tengok anine. Paling baru pun si botak saitama one punch man. Boleh la aku try tengok. Review banyak2 lagi day yg best2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yay!! Ben betul. Good for you Glen Coco.

      [img]https://photo3.ask.fm/106/042/801/-269996973-1tcqif8-3mbeiip24f6140p/original/image.jpg[/img]


      Aku pun sebenarnya dah jarang tengok anime. Masa banyak dedikasi kat kpop lol. Aku mungkin buat review untuk adaptation ngan anime lebih sikit kot.. Nervous jugak buat review ni. Mau kena buat research dulu baru boleh review. So amik masa sikit kalau entry jenis ni.

      Delete
  4. Tudiaaa.. gory2 nie aku suka. Ahahaha. Aku biasanay kalo cerite genre camnie, psycho2 ni, aku suka study char2 dia dari jalan cerita. Char yang lepas habis cerita pon still mcm hidup dalam kepala ko. Uhuk3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita gore ni kalau kena cara memang best. Nak-nak jenis psycho thriller, bukan just thriller jerit-jerit. Bukan anime je. Even movie pun kalau dah sentuh bab human psyche ni memang rasa engaging sangat. Tapi sebab jarang rasa tertarik nak tengok anime genre ni sebab banyak refrain visual, aku rasa macam missing out a lot.

      Marilah menggila bersama watak anime

      Delete
    2. Weh!! Suka gila dengan ost dia yg ko share ni. My new lullaby!

      [img]http://funnypicturesplus.com/wp-content/uploads/2013/07/Sleeping-Like-a-boss.jpg[/img]

      Delete
    3. lmao..
      tbh aku suka latin version.. music box sedap gak tapi opening theme dia memang berhantulah.. Nak-nak nyanyi latin camtu

      Delete
  5. aku pun peminat anime gak. umur dah nak masuk 3-series pun still tgk anime. elfen lied ni rasa nyer famous gak dlu. tp aku tak pernah tengok lg setakat ni. huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminat anime? Sep kita geng!
      Fes-fes aku tengok elfen lied ni sebab ingatkan dia cam chobits tu. Sekali bloody gila anime nih. Ni pun duk menangguh baru berani tengok balik. Kalau nak tengok full episodes yg dah cute opening ngan ending theme, ada kt youtube.

      Aku ada share kat page.

      Selamat menonton

      Delete
  6. Tak nak pecah rahsia, tapi walaupun aku layan semua anime, tapi aku lagi suka layan yang harem. Hahaha
    Mature content is okay, tapi kalau nak mature sangat pun kena bertempat laa. Maksud aku kalau nak tunjuk nudity or gore decapitation, kena laa ada logik plot jugak. Hahaha

    Meme tu aku tau dr Mean Girls. Hahhaa. Klasik betul movie tu.

    Tetiba aku pun terasa nak buat anime review. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whahahaha Cero tengok genre harem..

      tbh, anime Ouran High School tu aku punya guilty pleasure. Bahahaha. Kalau bercakap pasal mature content ni dulu aku memang anti betul la sebab bagi aku anime ni pure. Takleh ada darah-darah. Tapi makin lama makin aku membesar dengan anime, aku sedar yang anime ni bukan intended just for kids. Adult can also enjoy watching them. And to appeal to this age group, some studios start to produce some more mature content anime. I can't say I absolutely love them but I find them very interesting..

      Mungkin aku akan kongsikan banyak anime yang bertema berat lepas ni..

      Delete
    2. yup...setuju sengsangat.. Anime aren't meant just for kids.. Aku terlalu banyak sangat tengok anime dulu sampai bohsan dengan anime tema biasa2 suam2 kuku.. Aku beralih ke anime tema berat dah lama dah kot.. I can suggest you some if you want.. UvU

      Aku tengok reverse harem...for my guilty pleasure.. LOL..XP

      Delete
    3. Lee.. Suggest la.. I'm open to suggestion. Bagus jugak boleh experience different themes

      Delete
  7. nice review, refreshing :3

    nanti tenet aku laju n stable semula, aku layan... kot X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti share2 gak anime baru plain. Aku tau.. ko mesti kaki anime ni.ah

      Delete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*