Original Characters 101

Tuesday, January 12, 2016

Hi guise..
Entry random hari ni.. Introduction to Original Characters, the Original Characters 101

So What is Original Character (OC)?
OC refers to made up character outside the canon story. Usually made up by the audience, OC commonly serves as a link from audience's imagination to an established story made by others. OC also stands for "Other Character"; minor characters who serves very little to the canon story. *canon=original

Biasanya orang yang reka OC ni sama ada fan artist ataupun fanfic writers untuk relate to their favorite manga/anime/etc. Aku tak follow sangat OC orang lain dan biasanya OC ni lebih kepada inside joke yang sesetengah orang je faham,

Tapi kat blog ni, OCs are totally original characters which do not relate to any story published on the mainstream media. Senang cerita, OC kat sini adalah watak stand alone yang takde kena mengena dengan apapun komik, cerita, video etc kat luar sana.

OK now that's done and over with, let's move on to Vespa Buruk's OCs.
1. Day and Kei
From the inception of this blog, Day is an original character made based on my own personality and initially serves as the virtual me. However, throughout the years she has transcended into a mixture of fact and fiction. So jangan ingat watak kartun Day kat dalam blog ni seratus peratus Day kat luar ye. She's a bit different.

Kalau Day tu lebih kurang macam projection aku di dunia nyata, Kei pulak adalah watak rekaan seratus peratus. Dalam siri komik Day & Kei, Kei ni digambarkan sebagai seorang peminat yang tinggal serumah dengan Day. I might not emphasise this enough but if you follow the story from the beginning, Kei is actually the product of Day's lonely mind. He is a supplementary persona, an imaginary friend. The running gag between the two is Kei admiring Day while she treats him like crap. Yep, I'm cruel that way.
2. Mark & Kay
Let's move on to Kay and Marcus. Now this is an uncharted territory. These characters are from a webnovel created by me and my friend Yura Yu since 2013. So far, we have no plan on disclosing the story to public but I can say that we had fun writing the story. In the story, Karyn (Kay) is the childhood sweetheart of the eccentric Marcus (Mark).They are lovey dovey and a bit cuckoo in the head. Ada banyak lagi pairing dalam cerita tu tapi macam panjang sangat kalau nak introduce semua. Plus I know you're not interested.
They usually grace my Instagram and rarely venture into this blog except for these few occasions..
Aku jarang dah lukis couple ni sebab sekarang fixated to kpop fanart. Hehehe.. Still, these two are my favorite characters on Instagram. Favorite pun nama confuse gak Marcus ke Markus? Ntah




3. Mona
Latest OC is Mona. Watak Mona dan macam mana boleh terciptanya watak ni agak lawak dan aku tak pernah perkenalkan lagi kat blog ni sebab baru sangat. Plus, it's more like an inside joke which stemmed from a rather ridiculous Youtube comment thread.


Watak Mona ni hanya wujud di ruangan komen blog rakan-rakan yang tau cerita mistaken identiti ni. Biasanya komen Mona akan disertai gif kpop idol berambut merah. Good luck looking for Mona reference in the comment sections. Aku tak bercadang nak kembangkan watak Mona sebab ridiculous sangat sejarah kebangkitan watak ni LOL. For the time being, she's off limit.

So tu lah setakat ni OC yang ada kat blog ni. Which OC do you like the most and why?

Sampai setakat ni jela random post kali ni.

Adieu

Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. ~

p/s; I'm channelling a very talented artist in my artwork this time. Siapa boleh teka aku bagi puji pujian. Ayuh!

25 comments:

  1. Bahahaha... Mona oh Mona. Kakakaka... baiklah, aku suka watak Mona dan tarian gedik itu. Sumpah rasa nak lempang... kakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/9d/48/ae/9d48ae32113b118ddf757fe9ccb5952b.gif[/img]
      untuk tatapan masyarakat umum

      Delete
    2. God damn, takleh pakai BBcode rupanya

      Delete
    3. ehey.. dah berjaya...

      Time for celebration..

      [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b7/f6/9c/b7f69c98600a3b98186a4ab03626c9de.gif[/img]

      Delete
  2. Aku dah lama ternanti-nanti komik Day, Kei, Marcus & Kay. Puhliss... lukis lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menunggu inspirasi jatuh dari bulan.. Hahahaha.. Aku takde idea jiwang lagi tahun ni. Semua jalan cerita dalam kepala aku genre psycho-thriller je sekarang ni.

      Delete
  3. Huwaa bestnya ada byk oc. cEro pun, ojin pun. Jeles jeles jeles jeles! *kecikkan mata pandang cEro ojin mona*

    ala biar la blog ben je yg tabur gula, apa kata blog ko ni tabur darah pulak mona, muahahahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabur darah? Ahyeah aku suka idea tu lol!!! Harap jangan sakit jiwa dah yang baca nanti

      Delete
    2. Blog awak pun ada OC gak Zyra
      comel jer. Kalau jumpa kat mana mana dah boleh kenal awak punya OC.. XD

      Delete
  4. Fav aku mesti lah Day n Kei. Sbb aku leh relate bnyk ngn situasi Kei tu bila berkawan ngn ko. Penderaan tau dak! Ahahahahaha.. #teamkei

    ReplyDelete
    Replies
    1. [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/cb/87/a3/cb87a369076726bf682a86bdb271ecb4.gif[/img]

      I think you're reaching too much

      Delete
  5. Memang MD ja ka yang tak faham OC tu apa? hahaha.. Siap ulang2 baca.. Pastu dah faham.. Lol noob gila.. Maybe sebab memang tak pernah follow manga smua tu kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun stumble upon istilah tu masa duk main instagram ritu.. Hohohoho.. Pastu ada gak la berjinak-jinak tulis fan fiction.. Lama-lama dah lali ngan OC. hoho

      Delete
  6. Kalau suruh pilih sure laa aku pilih Mona & goreng pisang cheese-nya.
    Hahahahaha.

    Rasanya kau patut banyakkan lagi citer Day & Kei dgn Mark & Kay tu. Sure best. Hehehe

    Kalau kau kata kau channeling someone dlm lukisan kau kali ni, aku terasa macam Ben punya style, kan? Ke aku salah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cEro.. ko sorang je yang try teka dan kau betol..oh cEro yang amazing.. lukisan kau sangat unik dan beridentiti. I like your conduct of colours dan flow yg bersahaja. Topik yang ko bincang pun kadang-kadang agak deep. Oh cEro, aku bayangkan ko hensem di dunia nyata. Walaupun ko akan menafikan tapi bak kata orang puteh, beauty is in the eyes of the beholder so pedulik apa aku apa ko pikir.
      Oh cEro.. Ko sangat rajin tinggalkan komen di blog post rakan-rakan maya. Dan itu sangat aku kagumi.. Oh cEro, rasa sampai di sini saja sesi puji-pujian. Terima kasih kerana meneka.

      Aku pun rasa aku patut lukis banyak lagi pasal budak pat ekor tu tapi belum ada idea lagi.

      Delete
  7. Please don't kill off Mona the lonely/crazy cat lady, she's starting to grow on me. Hahahah X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. She'll be alive in the comment section. Dontcha worry tomodachi!

      Delete
  8. Hi!

    baru start baca secara marathon dari hari rabu ni. lagi buat tak sabar nak marathon bila tengok ada watak Kei. OMG dahla lukisan memang sangatla lawa! terus jadi suwit berganda2 watak kei ni.
    keep up Day! lukisan mu telah menambat hatiku :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you ieyza.. kerap-kerap la singgah. Sini punya update takdelah kerap sangat tapi harapnya bersabarlah ye..

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. utk keberapa kalinya, baru perasan... "Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry ini. Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~" adalah satu ayat yang memang wujud setiap post blog ni.. terngiang ngiang dlm pala otak.."...Silakanlah merapu di ruang komentari bersama saya. Yeaha~..." HAHAHA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. hohoho.. tagline la lebih kurang.. jom merapu secara berjemaah

      Delete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*