Sangat Tak Sesuai

Monday, July 21, 2014

Hi guise,

There's an important topic I would like to discuss (or rather throw my opinion at you since I don't really care if you disagree with me on this one).

By now aku rasa seluruh rakyat Malaysia dah dengar pasal MH17 yang terhempas di Ukrain. Lebih tepat lagi, ditembak jatuh. It's a sad tragedy for all of us and I can't pray enough for the strength of the families affected by this tragedy. It must be so devastating to lose your love ones so tragically.

But, of course, during any crisis, apart from sympathetic onlookers sharing condolences on the internet, there will always be segerombolan manusia yang menaikkan darah time krisis macam ni. Ada puak suka reka teori mengarutlah. Ada yang duk pertikai tindakan pilot tu lalu situ la. Ada yang bajet pakar penerbanganlah. Tak kurang jugak yang timbulkan isu perkauman. Tapi puak paling keji aku jumpa adalah yang mempermainkan isu ni. Buat lawak bodoh tak bertempat. Tapi bukan puak ni yang aku nak ketengahkan hari ni. Ada lagi satu subspecies manusia yang memang takleh blah perangai dia.

Golongan selfie tak bertempat. Penat dah aku cuba terangkan dengan baik. Adik-adik, hashtag ni bukan untuk awak tayang selfie awak tu. Hashtag ni nak mudahkan orang search related update on MH17. Seriously, have you ever click on that hashtag and find out what it's all about? Muka kau tersengih riang tu apa kena mengena dengan MH17? Aku takleh terima. This matter is not a platform for you to feed you narcissistic need for attention. Tolonglah belajar jadi orang yang sensitif sikit.

Ada yang bila ditegur, terus delete selfie tu dari menerawang kat search result for PrayForMH17 tag. Good. I understand, some of them are really just unaware of this. Ingat hashtag just suka-suka untuk update status. Baguslah kalau boleh terima teguran. Walaupun mungkin ada yang delete post semata-mata tak tahan kena bash (dalam hati panas je sebab takleh share selfie terbaik hari ni). Who are we to judge? As long as there's no selfie under that hashtag, I don't care kau nak selfie tonggang terlingkup pun.

Tapi ada jugak yang bila ditegur, melawan balik. Alasan paling banyak aku baca "Biarlah I nak selfie. Walaupun I happy, I still ingat nak doakan untuk diorang tau. You yang panas apasal ek #akupunyaselfiekoyangpanas #sedihsangad".

Oh my god. How oblivious can you be? Yang takleh blah ada jugak duk support tu. "Eh biarlah, IG dia. Do you own the hash tag? Do you? Do you?" Kalau depan aku, aku tampar laju-laju. Tapi bulan puasa ni, elok sabar jelah. Yang seronok lagi komen "Dia letak hashtag tu untuk ingatkan orang berdoa untuk mangsa. Bukan macam uoll yang tau bash orang je"

Cik kak, orang yang scroll through hashtag tu memang confirm-confirm la ingat pasal MH17. Sepanjang masa lagi duk refresh tanpa jemu. Untuk check update terbaru. Paham tak? Update terbaru. Kalau kau nak cakap nak ingatkan kwan-kawan kau suh berdoa sama, tolong la lose the hashtag. Takde masalah kan? Stop being so daft. Jangan buat malu Bani melayu, Bani Malaysia. Kamon la.. You pasting your face all over that search result is hardly sympathetic.

Makin lama makin ramai yang menempel selfie kat tempat tak sepatutnya. Sekarang aku rasa lantak korang la. Aku pun dah tak follow that tag tu sebab annoyed dengan selfie ngek korang tu. Ok done with this issue.

Adieu

p/s: Yang tukang bash pun guna bahasa elok sikit. Keje ko pun asyik duk mengeluarkan kata-kata kesat je. Takyah nak brutal sangat la. Most of them memang tak tau, educate them properly la.
p/p/s: Nak try komik bercolour lah kali ni. Lambat sikit processnya tapi puas hati. Kadang-kadang bolehla..

-Sedang menjeling ruang komen setiap seminit.. People.. come on.. I'm lonely. And don't forget to click the ads -

12 comments:

  1. selfie... baru tulis pasal ni semalam. selfie tu boleh menyebabkan sakit mental.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk komen kat entry tu tapi takut tengok anon banyak sangat. Gerombolan anon ni pun sejenis penyakit. Kalau baca komen sekor2 macam sasau..

      Delete
  2. Aku tau ada yang tak aware pasal hashtag tu dan tak tau pun apa guna hashtag tu. Golongan macam tu kita tegur elok elok. lenkali kalau jumpa orang yang jenis melawan balik, post jer komen

    "Ini ke salah seorang mangsa MH17? Al-Fatihah"

    bagi jer apa yang diorang nak... bagi makan dalam sikit...
    golongan macam ni tak usah di layan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Ko tau tak ada budak yang sorang ni lawak gila. Tak paham sindir. Post gambar MH17 kt IG pastu pertikai. "Haa yag ni korang taknak alfatihah pulak. Kenapa tak al fatihah pun kat gambar ni? Dekat gambar berkaitan tak de ucap RIP ngan alfatihah pun. Kenapa dekat selfie ucap benda camni? Saya bukan mangsa MH17 la.. Takkan boleh post selfie kalau saya dah mati. Ni la orang melayu fikiran tertutup. Semua nak diperbodohkan. Saya yang umur 17 tahun ni lagi tahu fikir"

      Aku rasa nak gelak guling-guling. Kesian nak SPM tahun ni.

      Delete
  3. sokong sngt entry ni!!!
    dan sokong sngt komen aujinz kat atas. haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sangat gatal tangan nak post pasal isu ni. Dah lapuk dah. Dari kes MH370 lagi pakat duk gedik post selfie. Aku tak paham penyakit diorang ni..Memang tak sensitif ke buat-buat tak sensitif?

      Delete
  4. Aku memang meluat dengan selfies dan golongan yg gila selfie... maybe sebab tu aku malas nak ada FB, IG, Twitter or apa bala jenis social media yg mencapub (mainstream)... i just look at yahoo news or some news-related blogs (yg boleh dipercayai sumbernya la) for any latest news regarding whatever issues yg timbul... maka dengan itu, kurang sikit dosa aku "mengutuk" tindaktanduk netizens yg semakin hari semakin berperangai macam lahanut zaman skang nih...

    Seriously, aku dah cukup bosan dengan perangai netizens, tak guna kalau tegur pun, biarkan saja... bila aku dah cukup bosan dan muak, aku akan mendiamkan diri terus, eventually aku akan blah je dari sesuatu social media/blog tu kalau dah penuh sangat dengan sampah, it's just too boring and nonsensical... no use arguing ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Kau setuju pendapat kau Plain. Memang tak masuk akal perangai sesetengah netize (fuh netizen sangat). Biasa aku camtu la. Mula-mula semangat nak follow isu terbaru, sekali nampak perangai bodoh tak bertempat ni, last-last aku givap sebab tak tahan tengok. Pastu mula la orang nak cakap aku tak ikut perkembangan semasa. perkembangan apa kalau yang aku nampak semua perangai bodoh je.

      Hidup tanpa tenet dan social media adalah bosan.

      Delete
  5. Banyak sgt dah spesies mcam ni...
    Bukan pompuan je, dgn laki pon sekali ada...

    Tapi counter style Aujinz di atas mmg power arr...
    Nak try arr nanti...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pernah jumpa komen yang almost as epic as aujinz's.. "muda2 dah meninggal. Arwah budak baik. Hingga ke akhir asyik senyum je. Pergi dengan duckface.. sad"

      Delete
  6. isi tu memang samalah pendapat aku dengan yg diatas..

    :) lukisan makin power..

    #kartunster

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasa ramai yang menyampah pasal salah guna hashtag ni.. yang aku tak paham, tuan punya diri tu tak rasa menyampah ke tengok diri sendiri camtu?

      *tenkiu2.. blushing

      Delete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*