cetek ilmu atau terlebih emosi?

Friday, November 19, 2010

hai..selamat hari jumaat..
hari ni tiba-tiba aku rasa nak browsing cerita-cerita lama kat internet..cerita lama tu bukan cerita P.Ramli ke hape ke tapi pasal kes yang berulang-ulang dah orang duk cakap..contohnya ni..

mediasiber.com[kantoi-projek-dengan-bini-orang]

yang aku nak cakap ni bukan pasal orang yang terkantoi itu tapi pasal orang ketiga (ke yang ke-empat, ke tujuh puluh ribu?)..


pengomen-pengomen yang kononnya bagus sangat nak jatuhkan hukum sendiri.moralfags..aku bukan nak cakap yang pesalah-pesalah lam video tu betol dan patut disokong..langsung tak,ok? memang tak patut disokong pun..

yang aku menyampah tu orang yang komen ni kadang-kadang pikir tak pakai otak..main cakap je bajet bijak pandai dan katam ilmu isi alam..adoi yai..yang baghal pun ada jugak.. (aik, ada yang marah ke kalau aku cakap camni?)dah orang yang kau kutuk tu salah, okay, we get it.. kitorang pun ada moral compass jugak..walaupun banyak yang dah tersasar ( pesanan ringkas kepada diri sendiri)..tapi siapa kita nak judge orang? kau semua tau hujung pangkal cerita ke? dah bagus sangat ke?

faham tak apa yang aku cuba sampaikan?


yang ni lagi best..bila orang nak berhujah secara berhemah dia bantai cakap orang nak tunjuk pandai..nak tunjuk pandai kat dewan exam je?ni nampak sangat belajar sebab nak dapat kerja best je..bukan sebab nak praktikkan ilmu..ilmu tu mematangkan akal, memperkukuhkan pertimbangan bang...bukan untuk dapat straight A dalam SPM je..jangan marah-marah ye..pergi amik wuduk dulu...kasi sejuk sikit.


duk kutuk orang buat maksiat, kau sendiri pun duk syok peluk awek (contoh je)..bukan maksud aku tak leh bagi nasihat kat orang.. tapi cuba pikir balik..kau duk pung pang pung pang kat blog kat facebook, pesalahlaku tu cam tau la plak kan ko nasihat kat dia..memang tak la bai..ai...so, apakata, kurangkan sikit emo-emo tu..emo lak sal orang lain yang takde kena-mengena ngan kau..jangan melampau sangat..nampak sangat dangkal ilmunya..

malas aa...
nak tegur nanti aku yang kena balik..almaklumlah, kalau bab agama ni takleh menegur nanti dicop kapir laknatullah pulak..aku tak pandai..aku tak arif bab agama tapi aku  rasa yang duk melebih sangat bab mencaci maki orang kat blog (kononnya atas dasar menegakkan kebenaran) tu lagi cetek ilmu agama tapi perasan maksum tak berdosa sampai suka hati jatuh hukum sendiri.sebab apa aku cakap camtu?

sebab..kita ni manusia..hamba allah..yang layak mengadili sesuatu perbuatan itu hanya Allah yang esa..sebab Dia je yang tau pucuk pangkalnya berlaku sesuatu perkara..Dia tak bias macam manusia okay? Allah itu maha adil dan maha bijaksana..apa pengomen ekstrim kat luar sana nak prove yang korang lagi supreme ke dari yang The Almighty? uish...jangan....

lastly..

jangan menilai seseorang kerana iman dan takwa ni hanya Allah yang nampak..kita bukan malaikat, tahap iman dan takwa tidak berubah, sentiasa tinggi..kita ni manusia..keimanan dan ketakwaan kita turun naik..sekarang kau rasa kau alim dari orang lain, tapi esok lusa orang yang kau caci maki sebab cetek ilmu agama tu lagi disayangi allah sebab berusaha untuk menjadi lebih baik tak macam kau yang dah  riak sangat, perasan bagus sangat.

ok kawan-kawan?
islamik sikit entry..kepada yang terasa, bagus..marilah kita nilai diri sendiri dulu sebelum nilai orang..

12 comments:

  1. shoot!! like this time punye entry! yes we are not the one yg judge people. mind kite pnye dosa lu.. tgur menugur takpe, tp with wisdom. bkn kutuk..kn2? hehe..

    ReplyDelete
  2. betul..apalah..kadang-kadang malu aku baca komen diorang ni

    ReplyDelete
  3. bgs2 deaday...sume sbb ape?actually,slh kite pnye pemerintah,,bkn nk memandai tmbh...tp tu la hakikatnye..hukum Allah xmo ikt kn?psal hkum hudud ni ad d sbut dlm al-Quran,,tp ad sstgh phk perli hukum ni.....

    ReplyDelete
  4. first of all..i'm sorry to disagree with u.. kita takleh nak salahkan pemerintah jugak kenapa?sebab,untuk tukar rang undang-undang yang dah berpasak kat malaysia ni sejak sebelum merdeka bukan benda yang senang.. tak dinafikan ada individu yang lebih mementingkan polisi politik sampai tak berani nak mengetengahkan isu hukum hudud dalam rang undang-undang negara..nak tukar undang-undang ni bukan kerja seorang diri..masalahnya sekarang ramai kalau tak semua rakyat malaysia yang menentang..saya rasa sekarang ni, adalah penting bagi kita educate our younger generation about hudud. hudud bukan setakat rejam penzina sampai mati, bukan setakat kerat tangan pencuri..hudud lebih mendalam dan indah..this is what most malaysian failed to see..
    apa yang kita kena ubah sekarang bukan tampuk pemerintahan tapi mentaliti..which means, pendidikan yang mesti kita ubah dulu.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. mmg la..tp skang ni..dgn pndidikan pn xleh nk ubh....pemimpin pn ttup mte nk wt gane?..kite xleh nk ubh gk kn...kalo rkyat brubh tp pemimpin xbrubh xleh gk...mmg la nk bwat hukum hudud tu xleh seorang dr je..sbb tu la pemimpin trtinggi kna wt bnda tu sume..sbb org bwahan ikt org atsan je...hudud pn mmg kna wt g2,,mmg rejam sepatotnye...awk ckp psl tgk lbh mndalam tu mmg,,dgn wt hudud br org leh tgk sume tu..br org dpt pngajaran...tampuk pemerintahan pn kna ubah spatotnye...sy bkn nk bangkang awk..tp spatonye mmg g2...dr pmimpin ank buah bleh ikt..kalo pmimpin xbtol,gane rkyat nk btol..

    ReplyDelete
  8. macam mana nak tahu pendidikan takleh ubah situasi kita sekarang?we've done nothing to improve education other than barking mad to each other on whether math and science should be taught in english or not..fyi, all the hullabaloo over that matter is definitely a political scam to gain more support from the rakyat yang mudah sangat terpengaruh ngan cakap-cakap kosong.
    to add, kalau rakyat berubah tapi pemimpin tak berubah is something insanely ridiculous to me..because, before a pemimpin becomes a pemimpin he is a rakyat..and after all the pemimpin yang tak efisen (in your point of view) tu dah bersara dan dapat title tun, sooner or later we the rakyat yang jadi pemimpin kan?so how comes education is not a major issue here? by educating the younger generation, we are making a grand move to ensure that in the future we won't be in such a dipshit as we are now.
    with that i rest my case..

    ReplyDelete
  9. the point is?..sy xnafikan yg pendidikan tu pntg..nape awk tgk psl ubh bhasa je xtgk bnda len?..mmg la kna ad pendidikan..mcm pemimpin skang ni knape rmai jd xbtol?..mmg diorng brpndidikan..tp xgne ilmu tu ngn btol slh jgk jd nye.sbaliknye gune kuase tu utk bnda len..rkyat pn mmg ad y slh sbb x brilmu,x brpendidikan.,,jd diorg xleh pk ngn btol.

    ReplyDelete
  10. apa lagi usha yg kita blh nampak dlm pdidikan negara?

    name one..
    plis..

    ReplyDelete
  11. yg paling obvious la, both should stop blaming each other and cooperate. pemimpin ke, rakyat ke. but still this is not easy. each part of community has it's own role. start from family. till the highest authority. this is subjective. should be discussed within toleration. combined ideas r superb. two brain are way better than one *k, i'm soo not in the topic. hahaha..

    ReplyDelete
  12. any comment is welcomed here..feel free to share..
    the thing is..can we stop blaming others?
    it's in human nature to blame others so that we can save ourselves from disappointment of our failure to change..

    each and everyone of us has our own role..no matter how insignificant it is, we are obliged to do what we have to do..not just framing it on others and let the more powerful one take the blame right?

    i hereby reminding myself..be educated..be a part of something so that i can no longer be the one who only knows how to blame others..

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*