Lessons in Life

Sunday, January 05, 2014

Hi guise..

Aku baru balik dari hantar adik aku Onie yang terpaksa dipulangkan kepada kerajaan india.. Maksud aku.. Dia dah kena balik study sana lepas puas berjimba di Malaysia dua minggu ni. Sedih pun ada gak ni. Tapi sebagai kakak sulung yang macho, aku maintain cool je time nak blah tinggal dia dekat airport tadi. Pegi la budak kecik.. Belajar leklok.. Jangan banyak tido je..

So.. Tadi kitorang sempat lepak-lepak dan makan-makan sambil borak-borak. (Semua benda pun nak ganda kan? Haha). Terbukak la satu cite. It's something that I can't remember. It's something I said back then when I was a kid. My closest friends might know that I've lost quite a portion of my memory. I don't know how but I just lost it completely. One of the memory that I can't recall is when I got into fight with someone at school. But that's a story for another time.

Yang ni cite dari mulut Onie. Tapi siyes aku tak ingat.
Back in 2008, I was overjoyed when I got my SPM result. I did really well for my SPM. Macam ramai gak la yang tak percaya bila tengok slip keputusan aku time tu. Masa tu memang aim aku nak study kat luar negara. oyeah!! Finally.. After 17 years of living with my parents I can go out there, see the world! Excited gila aku time tu. At that time I really thought that I have the right to get what I want. seriously..

Aku pun usulkan la kat parents aku.. " Umi abah.. Akak nak amik degree kat luar. Kat Germany ke.. UK ke..". Now, you must know that I was way too obnoxious when I was a kid. Still obnoxious pun sekarang tapi dulu gila-gila snob la. Tambah pulak dengan perangai tak matang and not to mention, hot-headed. So what happened was..

(Sorry.. Silap setting tadi.. Kelabu asap semua jadinya)

That was my actual quote according to my sister. Gila ah.. Boleh aku ugut nak bakar rumah. Hahahahaha. Betapa tak matangnya aku time tu! Tapi jangan bimbang beb. Lepas Onie dapat scholarship Dentistry kat India, aku tak bakar pun umah tu. Hahahaha. Cakap gebang..

Oit-oit.. Sambung cite balik

Even though my parents were against my wish to study abroad, diorang still bagi aku peluang untuk try dapatkan scholarship JPA tu. Masa keluar keputusan interview tu aku macam confident gila akan dapat sebab ada kawan aku yang satu batch dengan aku interview tu dapat and from what we've gone through I thought that I did better than her.

Tapi perancangan Allah tu yang terbaik. Aku gagal dapat scholarship tu. Mungkin sebab parents aku tak izin dan mungkin jugak Allah nak ajar aku 'HUMILITY'. Seumur hidup aku, walaupun aku mungkin tak tunjuk dekat kawan-kawan, aku sebenarnya bangga dengan keputusan exam-exam aku. Alhamdulillah, Allah bagi aku merasa kejayaan berulang kali dari UPSR sampai la SPM. Mungkin sebab tu aku jadi ujub dan takabur. Aku rasa diri hebat sangat. Nothing can stop me from getting what I want.

So bila aku fail dapat scholarship JPA tu memang aku down gila. But that doesn't stop me from trying again and again. Lepas matriculation aku try lagi. Dan still gagal. Time ni aku rendahkan lagi expectation. aku follow je jalan yang ada kat depan mata. Aku try dapatkan course Architecture yang aku nak-nak sangat. Time tu aku dapat panggilan interview dari UKM. Tapi sayang sebab kesilapan technical aku terisi Civil Engineering UTM as my first choice. So whether or not I pass the interview, if UTM decided to accept my application, automatically, going to UKM is out of discussion.

From there, the rest is history. I went to UTM and scored my first semester. I found out about scholarship and I applied for it. I finally got my scholarship from a private company which I now serve right after my graduation. Now, the reason why I'm telling you the story is not just to share a lesson about humility and how important it is not to give up but also to remind myself.

Sejak akhir-akhir ni ramai kawan-kawan UTM aku dapat join Oil and Gas company. To be honest, aku jeles gila. Aku jeles yang amat. Aku rasa macam tak adil. Kenapa diorang dapat kerja yang bagus macam tu sedangkan aku nak try pun tak boleh sebab ada kontrak. Lepas borak dengan adik aku tadi, aku macam kena tampar kejap dengan tangan halimunan (ecewah.. tudia).

Allah susun jalan hidup aku cantik sangat. Aku lupa betapa aku berharap sangat nak dapat apa yang aku ada sekarang. Tapi bila dah dapat aku jadi lupa diri, jadi tamak nak dapat lebih. Taknak kalah dengan orang lain. Aku lupa rezeki yang Allah bagi kat aku.

I realize that I have been too obsessed with looking forward, aiming for the stars that I forgot to look back and see the ground beneath me. The very pile of soil that made me the person I am today. I forgot the lesson I've learnt few years back.

For those who are reading this.. Please find it in your heart. A sense of humility and appreciation of what you have today. For a moment.. Just think of the possibility of not having them at all.

Bersyukurlah..

Berterima kasihlah..

Berpada-padalah..

Adieu


-Sedang menjeling ruang komen setiap seminit.. People.. come on.. I'm lonely. And don't forget to click the ads -

17 comments:

  1. kiut sgt gmbor katun tu..hahaha

    ReplyDelete
  2. my morning booster, thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome.. I'm glad you find ut aspirational. .

      Delete
  3. nak ucap ni je..selamat tahun baru..hehe

    ReplyDelete
  4. kelakar..... ayat first terpaksa dipulangkan kepada kerajaan india. kahkah. lawak la mu dayah.kartun tu kiut je... hekhek. ala yilek ah. aku dapat scholar UK biotech aku tak pegi pun. ada gak nyesal skit tapi ada la hikmah Allah detikkan hati kita ke arah yg lain..... wallahuallam....

    ReplyDelete
  5. itu la kan..Allah sediakan sesuatu yang terbaik untuk kita. bersyukur apa kita ada, tapi memang, kadang2 tak sedar semua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. kena selalu ingat kan diri sendiri

      Delete
  6. so # true..

    bila dah kat atas langit, kekadang lupa kejap yang kat bawah..

    btw, pengalaman memperbaiki diri..

    #kartunster

    ReplyDelete
  7. nasib baik hang tak bako rumah, Day.. kah kah kah...
    itulah tu.. perancangan Dia adalah yang terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. seb baik aku ni x berani nk bakar umah. Hahahaha

      Delete
  8. Allah Taala is the best of planners, semuanya milik Allah Taala ^^
    btw Happy 2014!! X3

    ReplyDelete
  9. i really like this part:

    "I realize that I have been too obsessed with looking forward, aiming for the stars that I forgot to look back and see the ground beneath me. The very pile of soil that made me the person I am today. I forgot the lesson I've learnt few years back."

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*