Hiding

Saturday, January 18, 2014

Hi guise,
Today's entry is a throwback..Time setting:  masa wedding kawan baik aku, Wan Ana Syukriah..
First thing that you have to know is that my sister, Cuada attended my secondary school. She's practically my junior by 6 years.
yep.. the same uniform, same badge..
Back to the story..

Ana invite aku dengan lagi sorang lagi kawan aku untuk participate in her wedding preparation. Aku still takleh get over yang Ana kahwin dulu. Tapi tu cite lain. For the wedding I was assigned as the make up artist.. (Hahahahaha..) My other best friend, Yus was assigned as the photographer. aku bawak Cauda sebagai orang suruhan. hahahaha..

Aku dah cakap dah kat Ana, "Ana, kalau cikgu sekolah kita datang, aku nak lari.." sambil buat muka cuak. Bukan sebab apa, aku pakai halfmoon shawl hari tu. Tak labuh, agak singkat. So aku memang taknak jumpa orang dari sekolah aku dulu. especially ustazah.. Huk..

Ana cakap "Mak aku dah invite cikgu-cikgu datang."

Aku macam, Alamak.. Kena berwaspada ni. Cuada yang alumni sekolah aku pun cuak gak. Dia pun taknak terserempak dengan ustazah. So semua macam hati-hati sepanjang majlis berlangsung. Kalau nampak kelibat ustazah dah pakat nak lari je.

Nak dijadikan cerita, aku tengah borak dengan kawan aku, Yus masa tu bila Cuada tiba-tiba lari datang kat aku. Bisik "Kak Oyie, Cuada nampak ustazah tadi". Aku padang muka Cuada, pandang muka Yus, pastu cepat-cepat tarik diorang masuk umah, masuk bilik pengantin (Yes, we have clearance to enter that room, although come to think about it, it's rude and a breach of privacy.. Sorry, won't do that again).





So kitorang tengah menyorok dalam bilik pengantin, I turned to Yus.. "Why are you here? You got no reason to hide.". Yus tudung labuh so I guess she doesn't have that same reason that my sister and I share. She said "Aku taknak kena tinggal kat luar sorang-sorang". Aku sengih je.. Menyandar kat dinding, tekan Candy Crush.. Cuada separuh bisik "Sempat lagi nak Candy Crush dia tu"

And suddenly we heard voices looking for us.

I grabbed Cauda and Yus, went into the bathroom, leaving my phone behind, with the apps still running. I was like.. "Shut up people. If ustazah is looking for us here, I swear I'm gonna climb up the ceiling and escape.".. What the hell..

But the voices piped down. So we got out, looking for Ana.

"Ana, ustazah dah balik ke?"

"Yelah, *cheese cake la korang tinggal aku sorang-sorang kat sini" *Cheese cake=Cis

Aku sengih je sambil tenyeh-tenyeh ibu jari kaki ke lantai, mintak simpati.

"Aku try cari diorang tadi, aku nampak phone Day terbukak, Candy Crush pun bukak. Aku agak dah, budak ni mesti nyorok dalam tandas" sampuk Am, kawan Ana..

Aku sengih lagi sambil duk tenyeh lantai in circular motion.

Now.. Apa yang aku cuba cakap sekarang, kita ni lagi malu nak jumpa manusia bila tau kita ada buat benda tak betul. Padahal hukum tutup aurat tu dari Allah. lagi takut manusia judge kita dari judgement yang Allah akan bagi kat kita di hari pembalasan. Ok, aku insaf.. Lepas ni aku akan cuba perbaiki lagi pemakaian.. Pakai tudung tak bermakna tutup aurat. Tapi langkah pertama nak tutup aurat, pakailah tudung. Kepada diri sendiri, labuhkan tudung, longarkan pakaian. Insyaallah..

To my ustazah, sorry ustazah, saya memang takut nak jumpa cikgu-cikgu semua.. Ampunkan kami.. Ampunkan kami..

Yus & I.. Btw Ana, tahniah sebab dah kawen.. Tak lambat lagi nak wish kan? Hahahaha. Sorry Yus, aku pakai gambar ni sebab aku rasa aku nampak hot.. (Ptuih..Hahahaha)

Adieu

P/S: Esok lagi sorang kawan baik nak kawen.. Haish.. (gelek-gelek pen tablet)

-Sedang menjeling ruang komen setiap seminit.. People.. come on.. I'm lonely. And don't forget to click the ads -

21 comments:

  1. aku masih lagi tergelak sakan bile teringat al kisah menyorok di toilet pengantin. Padan la kite lom leh kawen day. hahahahaha...

    ReplyDelete
  2. "Now.. Apa yang aku cuba cakap sekarang, kita ni lagi malu nak jumpa manusia bila tau kita ada buat benda tak betul. Padahal hukum tutup aurat tu dari Allah. lagi takut manusia judge kita dari judgement yang Allah akan bagi kat kita di hari pembalasan. "

    Ok. Nasib baik ayat tu ko dah tulis siap2. Tak perlu la nak ditaip di ruang komen ni lagi. hehe.
    Pengajaran yg berguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp kadang2 mmg saja malas nak jumpa org dr sekolah. Malas nk borak panjang.. ni kalau jumpa aku pakai telekung semayang pun aku nyorok gak..

      Delete
  3. Hahaha smapai camtu skali nyorok. Aku lau terserempak cekgu tokjirig aku segan gokk. Hehheh... -jannah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu dang nusuk x jannah.. haha.. jgn tiru skill aku dh..

      Delete
  4. Xper..pelan2 kayuh..pelan2 berubah utk jd better muslimah InsyaALLAH..weee :)

    ReplyDelete
  5. hahhaa.. sanggup menyorok dalam toilet tue.. kah kah kah

    ReplyDelete
  6. dulu penah gak la. bila keluar dok selama kodok ngorok je rambut-percuma (baca: freehair). sekali pergi kedai, jumpa kawan-kawan pulak. awkward. dari dulu sampai sekarang ni dah bertudung, memang jarang letak gambar muka sendiri. so kawan tak expect pun kita ni jenis cemana.

    bila terserempak, tutup muka.

    sekali apek kedai tu tanya, "aiya apa pasal you tutup muka?"

    ibu jawab, "dia malu la. jumpa kawan kat sini"

    "kalau malu, apa pasal you tak pakai tudung. haiyaa!"

    buk! setepek kena dengan apek tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang tu pengajaran datang dari org yg x disangka2

      Delete
  7. ah, hiding from or purposely avoiding certain groups of people... i like to do that too, even though when i think i did nothing wrong... it's like an instinct, an instinct to avoid awkward/unpleasant/unnecessary small talk that will most probably lead to annoying memories ^^

    ReplyDelete
  8. ahahah best ah buat gitu!.
    syok3...
    yang paling syok org tak berslaah pon tejebak skali...
    ahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira subahat jgk tu fi.. omputih ckp partner in crime. .haha

      Delete
  9. hahhaha ak pun segan gop nk jumpa cg n ustzh. mls nk lyn soklan. keje mana nikoh bile bla3... klu ak jwb ak single then trus bg calon dakpe gop...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu gitu lalu nadhirah.. payoh la setiap kali jupe pelajar lama nk kena kenen gop. Lepas ni bukan kita dh lari dr ustazah, ustazah plok lari dr kita.. haha

      Delete
  10. ahahahha aku pun penah menyorok gakk. kekadang tu kalau terserempak kt mana2 pun takut nk bertegur. ustazah bkn igt kita pun. hhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku takleh a... Trauma masa sekolah selalu kena denda ngan ustazah

      Delete
  11. Ini Wan Ana Syukriah sudah datang. One word: Ciskek.

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*