Jawapan teka teki

Wednesday, November 25, 2015

Sorry aku rasa nak hurai gak teka teki ni. Sila ke entry Cero untuk info penuh..http://cerolian.blogspot.com/2015/11/tEka22.html

Pokoknya di sini. Berapa orang Cero dan berapa orang kucing untuk menghasilkan 37 kepala dan 124 kaki.

Penyelesaiannya:

Mari kita wakilkan Cero dan kucing sebagai X dan Y

Selepas pengklonan berlaku, cero dan kucing totalnya 37 kepala semuanya;

x + y = 37
x = 37 - y

Kita tahu yang Cero berkaki dua (kadang-kadang berkaki ayam, mungkin) dan kucing berkaki empat. Jumlah semua kaki untuk makhluk berdua ini adalah 124. Kalau diwakilkan sebagai unknown;

2x + 4y = 124
2(37-y) + 4y = 124
74 - 2y+4y = 124
2y = 50
y = 25

Ok, dari sini kita tau y atau pun kucing ada 25 ekor semuanya, maka x ataupun cero;

x = 37-y
x = 37-25
x = 12

Kesimpulan, selepas pengklonan terdapat 12 orang Cero (termasuk Cero yang original) dan 25 ekor kucing (termasuk kucing yang original).

Mari check kiraan ni,

Cero + Kucing = 12 + 25 = 37 kepala
Kaki Cero + Kaki kucing = (2x12) + (4x25)

= 24 + 100 = 124 kaki

Maka, kucing lagi terer dari Cero. Sekian.

Dapat hadiah ke tidak ni?


Right! Stop it. It's getting silly. Now get on with it. Get on with it!

6 comments:

  1. Oh, aku tak mahir math dan aku tak suka sistem x dan y ni so aku ambik jalan mudah bahagikan 124 kaki dgn 4. Hahahaha Bill Gates should hire me :3

    ReplyDelete
  2. Wow!
    Aku mengagumi ketekunan kau sebab siap buat entri khusus untuk jawapan.
    Thank you. Hehehe.
    Sama ada jawapan kau betul ke tidak, kau dah tahu pun jawapannya. Hehe
    Nak hadiah ke?
    Alaaa level senang je takkan nak hadiah.
    Next time aku buat tEka-tEki yang level susah sikit pastu aku bukak hadiah, okey tak?
    Hehehehe

    ReplyDelete
  3. Seb bek aku lambat sket respond ngn entry cEro and ternampak Day merungkai teka teki ni, kalau tak mesti aku post psl ni jg.. tp bukan jalan penyelesaian.. Aku nk citer yg aku nak salahkan cEro sbb teka-teki dia divert aku drpd update blog..ahahaha..XP

    ReplyDelete
  4. Aku sokong kalau ko dapat hadiah. cEro patut berikan BOTK (Reloaded/Revolution) free pada ko sebagai hadiah... hehehe ;3

    ReplyDelete
  5. you're an engineer. I trust you.. koh koh koh

    ReplyDelete
  6. hahaha rajin betul buat kira-kira... Kalau saya selalu scroll kat komen ja cari jawapan.. =P

    ReplyDelete

The way you comment is so telling...

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*