My Work Place

Saturday, April 25, 2015



Hi guise,

I'm not going to post a comic entry today. Sorry. I'm experiencing terrible turbulence in my artistic flow. Plus, I haven't completed my commission so it's kinda unfair for me to do anything else than that. Which is easier said than done. Rupanya susah buat komik ni. Heih..

Anyway, this is not the time to just surrender to my laziness. I manage to clean up my work place and I hope that it would boost up my energy to do something productive with the commission today. Without further ado, I would like to introduce you to my cave. My friend said that it is equivalent to a home studio but I can't agree since I don't really have that many art supply to be grouped as a studio.

(Sorry about the overexposure. I tweak with the camera setting and forgot to change it back)

On a good day, my desk wouldn't be piled up with foods and undergarment. This is a decent photo of my desk. I have a 3 in 1 printer which I love so much. Please do not die on me any time soon. That's my folding hair which frequently causes embarrassing incidents of me being stuck in between. The desk I got from IKEA. It's affordable and I love it so much..

Now a closer look at my desk. The panel is stuck to the wall. The previous tenant was kind enough to leave it behind when they move out. Perfect for me to keep my pen away from the desk. I spot Aujinz just next to my Faber Castell pencil colour. On the far end is my paper haul. I have Deleter manga paper, copic manga paper, bleed proof marker pad, sketch pad and watercolour pad. My favourite would be the bleed proof marker pad since I colour my tradart a lot. That green tray is my draft tray. For comics I usually do a draft sketch on printing paper and just put it in the tray. I'll revisit the sketch when I have time to finish it.

A better view on my haul. I keep my drafting pencils in a wooden box because I like to separate my pen and pencil. I also have four erasers. The block erasers I use for general sketching. The blue colour stuck to it is from my blue lead. I have two mechanical erasers which I use for realism pencil drawing (I seriously dunno the correct name). That kneadable eraser at the end (might be a bit hard to see) is also use for pencil artwork.  The two bottles at the end are the whiteout and my favourite ink from Deleter. The nibs for my dip pen are in the cute truck aka my piggy bank. Multiliners and drawing pens are all in the barrel for easy access. 

I keep a photo of my parents close to my work desk. You know.. For that daily boost of love and motivation. Bahahah. Next to it is big bottle of minyak cap kapak for when the love from the photo cannot help with the splitting headache from staring at the computer for too long. Most of my drawing pen/multiliners are from Copic since they don't get smudged when layered with copic marker.


 Pencil and markers. And mirror because I'm a narcissist and I have to look at my face 24/7. Joke. It's for expression reference. 

Some books because I need help from sensei out there. I'm not born with all the knowledge of comic making. That yellow book is not a reference book. It's just for my light reading. It's a funny illustrated book and had nothing to do with being a parent. Seriously. It's not like I'm reading it to prepare myself as a parent. Hahaha. you guise would understand.. right?

Anyway.. That's where I spend my night drawing. I would love to see your work desk. Especially Aujinz. Aku tau ko pun jenis hoard barang-barang melukis.. HAHAHA. Cepat, post entry meja melukis ko.

Sampai situ saje entry kali ni. Sorry for the english. Don't mind my writing, I've lost touch with the author in me.

Adieu.


Right! Stop it. It's getting silly. Now get on with it. Get on with it!

37 comments:

  1. Sorry pening baca essay BI awak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai sorry. Saya tak proofread entry blog so mungkin banyak silap struktur ayat ngan grammarnya. Harapnya tak serik la singgah membaca blog ni. I'll improve my writing next time

      Delete
  2. huhuhu.

    suka tengok meja yang banyak pen / pensel / marker / kaler.

    terasa nak rembat.

    huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uih.. Lepas ni kena jaga2 kot2 ada yg panjat ikut tingkap sebab nak rembat marker. Hahah

      Delete
  3. pergh!! kalau dapat suma ni memang tak kluar biliklah citer dia!
    hahaha
    sangat kemas berbanding workplace fi.. kroh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala fii.. Ni pun sbb baru kemas. Kalau biasa tunggang langgang jugak

      Delete
    2. mana nk dpt buku-buku belajar melukis mcm kt meja tu eh??

      Delete
    3. Kebanyakannya day dapatkan di mph Di section hobby and craft. Borders pun ada tapi sedikit mahal.

      Delete
    4. day! boleh je nk buat pompuan pakai tudung hehe senang ajer.

      contoh :
      http://syarafikamaruzzaman.blogspot.com/2014/01/photomanipulation-mek-onie.html

      Delete
  4. 36% daripada aku berasa sangat dengki dengan semua yang kau tunjukkan kat sini sebab bilik aku bilik kongsi so space sangat limited.
    Work station aku adalah meja jepun tinggi 10 1/2 inci yg aku boleh lipat simpan bila aku tak pakai.
    Pen aku semuanya jenis cheap uni pin pigment ink yg aku beli satu-satu dr kedai alat tulis.
    Kertas aku guna ialah kertas A4 biasa yg orang buat print tu, sebab aku boleh haul banyak kertas tu. Hehehe

    Daripada situ aku dapati kita berada di dua dunia berbeza.
    Kalau kau kata bilik kau ni bukan home studio, maka sudah tentu bilik aku jauh lagi nak mencapai apa-apa taraf pon...
    **morale down**
    **duduk berpeluk tubuh di hujung penjuru bilik**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro.....
      Morale down? Now that makes me sad. Aku sebenarnya memang ada perangai suka hoard barang. Aku minat kumpul barang melukis. I started drawing on a japanese table too. Aku jenis yang tak shopping baju, handbag, kasut dan sebagainya. Aku sangat selekeh sebab bulan2 habis duit kat makanan ngan barang melukis. I hope by sharing this would make other art enthusiasts feel happy if not inspired. Plus, art is art no matter on what medium they are expressed and i respect that. So chin up big boy. Keep on making good artwork.

      Delete
    2. Haha..gurau je tang morale down tu.
      Actually I'm totally inspired not only by your drawing equipment but also your artwork.
      You have a kind of touch yang aku rasa aku takkan dapat pun biarlah practice 40 tahun sekalipon. Haha
      Nice seeing people workspace, and like apa yang Plain cakap, they tell a lot about about your personality. Hehe

      Delete
    3. D'awwwhh Cero.. Thank you so much for that kind words. I'm equally inspired by you guys. Ko, Plain, aujinz, amna, ben, zyra dan ramai lagi.. Aku rasa komuniti comic blogger, walaupun x besar, sangat supportive..

      Delete
    4. mungkin aku ngan cEro dari dunia yang sama or mungkin tak jugak.. Aku dah takde ape2 harta yang boleh dibanggakan.not even a pencil.. *duduk ceruk bilik nangis.*

      Delete
    5. **join Lee-kun duduk ceruk bilik nangis**

      Delete
    6. waaaa ada orang inspired dengan aku sobs sobs... terharu gilos, u are da bom Day~ X3

      elehhh Lee-kun n cEro nih, 'buat teruk' kat sini buleh, piiirah... kehkeh :p

      Delete
  5. Pergh, nice stuff... ok, one thing for sure, I am never revealing my personal working space cuz it can tell a lot about a person's personality... my cave/nest/den is "top secret"... kehkehkeh X3

    aujinz pulak, tak pasti samada ianya top secret bagi dia atau tak, aku harap tak la kot sebab aku pun cam teringin nak tengok working space dia... hahah! ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohmai.. What does mine show about me? Huhuhu.. Aujinz pernah share kat instagram sekali.. Tapi macam teaser je. Xaci. nak full length blog post

      Delete
    2. Plain semuanya secret... mana dia nak tunjuk.. koh koh koh

      Delete
    3. Plain boleh tukar nama jadi Mystery83 lepas ni..

      Delete
    4. wahkakaka... oh sedap gak nama tu, Mystery83... atau pun kasi bunyi ala2 nippon sikit, jadi Fushigi83 or Fushigisan... kah! X3

      Delete
  6. Haaaaa.. aku pun nampak karekter aku terselit belakang Faber castell colour hang.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kalau nampak. Jangan tukar topik. Sila post work place anda ye tuan lanun.

      Delete
    2. Yup. Aujinz sila post work place!
      KAMI MAHU TENGOK WORK PLACE AUJINZ!
      KAMI MAHU TENGOK WORK PLACE AUJINZ!
      KAMI MAHU TENGOK WORK PLACE AUJINZ!

      Delete
    3. Nice.. Dah dapat dua vote. Aujinz xleh lepas.. Kena post jugak. Hahahaha

      Delete
    4. hahahahahha.. demmm... nanti aku kemas meja melukis aku.. wkwkwkwkw

      Delete
  7. Replies
    1. Thank you Fira. Ni pun sebab baru kemas..Kalau tak memang tahap kena censor la meja lukis ni sebab sepah sangat. Senak mata nak tengok

      Delete
  8. Best gile tengok work space ko yang aku hanya mampu bermimpi jele mahu ada.. Aku, jangan kata nak beli barang2 pompuan, nak makan pun terpaksa berkira sekarang.. QAQ

    I wish I didn't let go of all my pens to my little sis..guhuhuhu.. Yang ada bersama aku sekarang hanyalah A4 papers.. QAQ *nangis laju2.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik ko pun suka melukis?NICE! Aku doakan ko dapat kerja yang ko interview hari tu and then ko boleh borong barang banyak-banyak

      Delete
    2. Haah, adik aku lagi komited dari aku...aku ni malas menguasai diri..macam dah kena sumpahan malas tujuh keturunan daaa..

      Yussshhh..!! Tenkyu2..!! Guhuhu, walaupun aku rasa macam x dapat jek tapi takpe masanya akan tiba utk aku kembali mentraditionalkan diri dan borong barang banyak2..! XP

      Delete
  9. hahaha apesal gua rasa bangga bila tengok workspace lu? Maybe sbb sebelum ni gua tengok orang jepun dgn omputeh je kot ada workspace begini, hahahah. Melayu boleh!

    Kita tunggu workspace encik ojin pulak, wee

    *join Lee nangis laju2*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haahla, aku pun baru rasa bangga dah ko mention cenggini.. Keep it up, Day..! >v<9


      Olololololo.. *nangis sama2.* QAQ

      Delete
    2. Aku kalau tengok workspace international boleh sawan jap. Awesome gila la. Aku nak aim lebih-lebih aku ni bukannya pro-komiker pun. Cintiq and ergo-arms are super slick. Tapi skill aku belum cukup untuk betul-netul optimise their use.

      Delete
    3. betui la day, aku pun kekadang pikir benda yg sama gak... aku nak aim lebih2 pun aku bukannya pro comic artist or illustrator ka apa, just suka2 ja melukis dan buat illustrations bila ada permintaan... dan bukannya aku ada keinginan melampau nak optimize the use of those ohsem tools pun kalau beli... huhuh, sedih kalau terabai nanti ( "^___^)

      Delete
  10. Salam. Hee workspace yg cantek dan kemas ;p

    ReplyDelete
  11. waa... bestnya work space. kalo saya tunjuk work space saya, Ya Allah, sepahnya...

    ReplyDelete

The way you comment is so telling...

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*