The Not So Fabulous Life of Deaday

Sunday, June 02, 2013

Hi guise..

Entry kali ni mungkin sedikit jiwang. Kepada yang allergic dengan kejiwangan, mohon ke pintu keluar sekarang.

To be honest, aku tak suka pun jiwang jiwang ni. Terlampau cheezy dan menggelikan kot. So aku suka mengelak tengok cerita yang terlampau jiwang. (Cite melayu semua jiwang kot). Tapi kadang-kadang, once in a blue moon la bak kata mat salleh, ada cerita yang betul-betul grab your attention, and your heart and BAM! Terus jiwang mood aku seminggu.

Dan cerita tu tak lain tak bukan " Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain - Amélie " 2001. You see.. Aku selalu check list all time favorite movie. Dah banyak kali aku nampak movie ni kat dalam list tapi sebab description dia tulis 'romantic', terus aku batalkan niat nak tengok. Tah macam mana la last-last aku download jugak cite tu.

So minggu lepas, bila semua movie sci-fi & fantasy aku dah tengok ulang-ulang kali, aku pun bosanlah. Nak tak nak kena la tengok cite jiwang ni. " Arghh jiwang ni.. Confirm jiwang leleh", hatiku memberontak. Nah tudia statement novel.

First 5 minutes, rasa macam nostalgic. Eip cite ni macam aku pernah tengok style ni. Tapi tak ingat cerita apa. Aku tengok punya tengok, bapaklah cite ni!! Tergelak macam orang gila.. Nak menangis pun ada. The most magical thing about the movie was, it is so deliciously lighthearted. You can't help to fall in love with the quirky Amelie, the do-gooder, the longing soul. Not to mention the MUSIC!!

Masuk ni dah lima kali aku duk ulang tengok cite ni. Sungguh osem! Dan tiba-tiba aku macam terjiwang jugak. I mean, aku sekarang kan tengah single. Kawan-kawan aku pulak makin ramai join kelab mengawan. Duh, it's lonely to see your friends getting married while you're here, reading comic books, writing blog, eating junk food, getting fat.. Forever a teenager.

Bila jiwang tahap gaban, mula aku berangan. Ceit, ini bangang tapi ye.. aku berangan jiwang. Sape yang tak pernah kan? Jangan jadi hipokrit.

So..
The Things to Do When You're Married (Sex Jokes aside)
5. Get a Piggy back Ride..
4. Gigit bahu.. (Yup, my guilty pleasure. Kesian family aku selalu kena gigit kat bahu)
3. Do the Pepero game.. (Hehehe.. This game is too awkward to play with friends)
2. Do the "My Husband does My Make Up Tag" (It's a youtube thingy.. Macam chomel je)
1. Get a big bean bag, spend the whole afternoon reading comics in it together..

YAY!
Tu je.. Ok? The simplest things but pure happiness none the less.


Dush! Dush! Tumbuk muka Kei sepenuh hati.. Kei merangkak pegi bilik air. Padan muka.

Oh tadi ada cakap kan pasal something nostalgic about the movie? Bila aku minat satu-satu benda, aku start buat research. Bila aku cari-cari, rupanya English Series favorite aku "Pushing Daisies" guna style yang sama. No wonder aku jatuh cinta ngan cite ni!! Brian Fuller (yang buat Pushing Daisies) pun minat gila dengan cite ni so dia guna style yang sama. Omaigod omaigod omaigod.. 

Ok la.. Panjang sangat dah meroyan. Tapi sebelum tu.. Meh nak bagi list favorite movie aku lately:

1) Amélie
2) Kiss Kiss Bang Bang
3) Thor
4) Avengers
5) Sherlock Holmes ( 1&2)
6) Iron Man (1,2&3)
7) How to Train Your Dragon
8) Django Unchained
9) Pan's Labyrinth
10) The Great Gatsby

List yang selalu berubah. But hey.. what ever..

Adieu

[Sedang menjeling ruang komen setiap seminit.. People.. come on.. I'm lonely..] .

4 comments:

  1. wah. kemainnn. nak tgk jugak citer tu

    ReplyDelete
  2. Sila.. nanti berjangkit jiwang ni taktau aa..

    ReplyDelete
  3. baiklah baiklah... nanti aku skodeng...

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*