InterView

Wednesday, June 10, 2009

Sherry this is for you..

(kejadian ini berlaku masa survey camp baru-baru ni.)
waktu tu perut tengah lapar. berkeroncong bukan main lagi. selepas puas bertolak bersesak dapat jugak aku sepinggan hidangan makan tengahari. alhamdulillah. aku teguk cepat-cepat air sirap yang terisi dalam cawan merah. ah..lega..sedapnya.basah jugak tekak aku yang mula merekah sebab dahaga sangat. belum sempat aku menyuap nasi ke mulut tiba2 handphone yang tersisip di poket jeans berteriak nyaring sambil bergetar-getar menunggu aku menyahut panggilan. aku tengok di skrin. tak kenal aku nombor ni. berdebar-debar aku tekan butang call di handphone tu.

perbualan sesingkat 5 minit tu cukup untuk buat aku tersengih panjang hari tu.makan pun tak apalah. perut dah rasa kenyang. aku dapat tawaran untuk first interview scholarship gamuda! cepat2 aku call dan maklumkan family di kampung. mulalah aku mencatur-catur macam mana nak hadiri interview yang bakal berlangsung pada 26 mei di gamuda.

melangkah ke tarikh 26 mei aku makin cemas. berdebar tu tak payah cerita la. boleh meletup jantung ni. apatah lagi aku dah melangkah masuk ke bangunan Gamuda tu. di meja receptionist, aku mengesahkan kehadiran dan pada masa tulah baru aku tahu yang aku akan ditemuduga bersama dua orang pelajar lain yang juga student civil dan yang mengejutkan aku kedua-duanya cina! matilah. biasanya budak-budak cina ni diorang punya confidence level memang lain macam, language pun aku rasa kebanyakannya susah nak challenge. ya allah, tolonglah hambaMu ni. nak kering darah aku sepanjang menanti giliran temuduga.

sambil-sambil menunggu ni baik kita buat senaman lidah dulukan.manalah tau tergeliat pulak lidah aku ni nanti bila nak bercakap dalam BI. aku pun borak2 la dengan chinese girl yang kat sebelah aku tu. budak lepasan diploma rupanya. pulak tu rupanya diorang memang dah kenal sebelum ni. aku dapat rasa yang budak-budak cina ni bukan calang2 orangnya.

tiba2 kami dipanggil ke bilik temuduga. ada tiga penemuduga ( slh seorgny masuk lambat sikit.ada hal agaknya). cina semuanya!aku tambah berdebar bila tangan aku bertaut dengan salam yang dihulur miss Sim. tanpa sedar aku salam macam taknak salam je. alamak, matilah aku. orang cakap salam yang yakin tu penting untuk menunjukkan kita ni berkeyakinan. huuu..lantaklah..aku kena buat lebih baik masa sesi lepas ni.

sorang-sorang kitorang kena perkenalkan diri dan kenapa kami pilih bidang civil engineering. aduyai, takkan la aku nak jawab aku tersilap pilih course ataupun sebab aku tak yakin yang mana paling baik jadi main pilih je? nasib baik aku orang kedua jadi aku boleh rangka ayat2. ni antara soalan yang ditanya..

(tell us about yourself and why did you choose to be in civil engineering)
good afternoon. first of all let me introduce myself, i am Nur hidayah Abdul Halim and i come from terengganu. i have a family of six including both of my parents who are working and three other sisters. the second daughter, my first sister had just finishing her SPM and now going to further her study in India for dentistry. the other sisters are still in secondary and primary school.being the first daughter of the family you can see me as a very independent and resposible person. i choose civil engineering because i like seeing how things are built and i think civil connects me well.
dah satu aku silap.ada ke jawab pilih sebab emosi?aduhai..

(where is the farthest place you have been?)
coming from terengganu i believe that being in johor is the farthest from my hometown. going to johor took me about 10 hours in the bus. its a tedious journey if i may say. but being in johor i am exposed to a different community. the people are friendly and very open minded. its quite different from the people in my hometown. there are many people who are willing to help me in adjusting to new place and i really enjoy the warm welcome i get when im in johor. i've been to danga bay and it is so beautiful. since i am self motivated i always find johor a very interesting place to be and i believe other than my hometown, i like to be in johor the most.
aaaa..tipuny...

(the most challenging things in your life for now)
im a person who love to learn new things and i enjoy exploring different skill. so, for the sake of improving myself and also to gain some money for my study i used to work at a confectionary store. it is a fresh challenge for me because i had to take two buses to go to work everyday. there are two shiefts starting from 8 am to 3 pm and from 2 pm to 11.30pm.for your information i work in puchong after my matriculation. working in a confectionary store is not as easy as i thought it would. i have to memorize many codes and information about cakes and pastries to help the customers. i can say that the job has helped me to improve my communication skill and also increase my knowledge in the things i never know before. eventhough i work there just for a short period and the pay actually didnt reach my expectation i guess it is worthed for the sake of learning new skill.

byk lagi soalannya tapi penat aku nak taip..ada dua soalan yang aku rasa sangat2 menarik. jadi aku nak kongsi sikit

(between male and female which of these two can be better engineer?)
i must say that i believe both genders have unique potential of being a good engineer. in the matter of work i believe both genders can excell and the issue of which is better should never be a discussion because the quality to be a good engineer is not determine by genders but how they present themselves as an engineer. so, in short i say both men and women share the equal chance of being a great engineer.

(if say among the three of you we have another candidates who come from a poor family, he lives in a house with no electricity (ect..ect..ect) to who should we give this scholarship if we have to choose from four of you)
i agree that family background have an impact in choosing the best candidate to receive this scholarship. however, i dont think it is wise or even fair to give away the scholarship to the poor candidates just because he or she is poor. we have the same chance to get this scholarship. and if we show that we are better than the fourth candidates with better attitude and more quality to offer Gamuda i believe the best showmanship deserve the scholarship. i think gamuda is searching for a well rounded student who can offer gamuda more potential thus family background and social status should be made second and the chance should be made fair to all candidates who apply for this scholarship.

itulah antara soalan2 yang terpaksa aku jawab hari tu. huu..penat aku buat2 confident. salah grammar sana sini pun lantaklah.banyak juga tersasul sana sini. tapi alhamdulillah baru-baru ni aku dapat panggilan untuk sesi interview peringkat kedua untuk gamuda. (interview gamuda ad dua peringkat FYI). ahye..
ada jugak ayat yang tak betul2 tepat macam jawapan yang aku beri sebab ad la yang aku terlupa. jawapan yang tulis kat atas tu jelah sisa2 jawapan yang aku ingat. harap2 korang doakan kejayaan aku yea?btw temuduga tu pada 17 jun ni..uhuhuhuhuuuhuu...takot!

5 comments:

  1. yeay~.. congrats... ak mendoakan kamuu yer? hehehe

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum akak. Sy came across dgn blog post akak ni ttg gamuda scholarahip interview. Boleh akak bagi tips ke mcm mane nak pass interview ni dgn lancar? Sbb sy pun dpt twran utk attend gamuda interview by next week. Nak kate sy ni speaking sgt x jugak. Takut jugak nanti speaking eng ni tersalah ckp pulak. Hahaha. :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak... Saya nak tanya.. Untuk interview seterusnya bagaimana pula prosesnya?

    ReplyDelete

The way you comment is so telling...

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*