Comic Making and Stuff

Wednesday, February 25, 2015

Hi guise,

Sesi regangan jari jemari..
Aku sebenarnya tengah experiment buat komik secara tradisional, resepi turun temurun. Bahah! Maksud aku, bukan digital la.. Hand drawn ..

Hasilnya..

Tekan dia kuat-kuat agar dia membesar.. Maksud aku tekan gambar tu kalau nak image yang lagi besar. Kasi clear.. sikit?

Sebelum korang komen, meh aku komen dulu.

First of all, I found it tedious to edit the scanned material. Maybe because I'm not that familiar with the editing tools to remove the grey mask from scanning. But, relatively, it's faster to do it this way. I always feel that digital drawing is straining my eyes and neck. Lukis direct kat medium memang awesome nak berbanding tangan duk canting tablet, mata tertacap kat monitor. Sungguh penat! Plus, when drawing it directly onto the paper, there's a certain style to it. It's rough, it has personality in it. I kinda miss making comic conventionally..

Bahah.. That's my two cents. Sebenarnya tengah pilih style lukeh ni. Gigih pulak aku duk ngadap benda ni kan? Jalan cerita dah ada.. Mungkin aku akan post kat VB once dh complete? Biasanya mungkin aku tu lebih ke arah tak mungkin la kan? Hahahaha. Sabo jele..

Adieu

Extra:

Personally, I love it so much.. The roughness in it. Free.. I could never recreate this digitally.. Not the same flakiness.. That imperfection which defines your drawing style. Ejewah, bajet kaki seni pulak. Bahaha!


Right! Stop it. It's getting silly. Now get on with it. Get on with it!

17 comments:

  1. yup. saya pilih tradisional medium lg. (walaupun bnyk buat digital skng). Cerita apa ni? mcm cerita misteri je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita saje-saje. Sebab tengah buat experiment so lukis je komik yg dh lama terperap lam otak..Huhu

      Delete
    2. ooo.. komik yg da lama terperap dlm otak. haha.. samalah.. ada bnyk gak komik terperap dalam otak yg lom kuarkan.

      Delete
  2. Saya juga memilih melukis secara tradisional berbanding direct from tablet...
    Tapi masalah utama saya ada editing. Saya malas...Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaaan?? Editing memang penat la.. Rasanya memang ramai yg prefer lukis direct camtu..

      Delete
  3. Oleh kerana aku ada masalah scanner, aku memilih digital. Walopon aku ada Manga Studio, Photoshop dan Illustrator, laptop oldtimer aku hanya mampu handle PT Sai. Jadi aku rasa, walopon digital lagi cepat dan kemas, tapi still ada kekurangan. Tradisional art lagi syiok.

    Tapi sebenonya, aku guna apa pun tak jadi apa. Sebab sekarang aku sedang menghadapi art block yang serius. Wuwuwuwu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau aku buat digital memang alamatnya 2-3 hari la baru siap satu comic.

      Bro jangan art block lelame sangat.. Ayuh.. Minum ink pen tu kerap sikit baru cepat hilang art blocknya

      Delete
  4. Yup yup..! I feel u Day..! Guhuhhuhu..Aku suke traditional gak tp semua
    alat2 lukis dah takde dah..wuwuwuwuw..nak beli baru takde duit..wuwuwuw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Digital memang saving dari segi art supply.. Lek lek.. Ramai betul geng suka tradisional berbanding digital..

      Delete
  5. pergh respek arr lukisan mmg top arr!!! thorbaek arr!! eden x pandai melukis huhuhu..sedih toll

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trimas.. X pandai lukeh tapi photoshop terer macam mahaguru.. Ergh.. Jeles hulu hati gua!

      Delete
  6. Naise~ ;3

    True, I can never digitally recreate many of my traditional sketches and paintings... kalau try jugak, hasilnya tak mungkin akan ada feeling yang sama seperti yg conventional punya, tak akan ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Impossible kan? Jeles sangat yg lukisan sebijik tak kira medium mana2

      Delete
  7. Replies
    1. Thank you dear.. Working hard to improve the quality..

      Delete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*