Seminggu Berjimba

Sunday, July 01, 2012

Hi guise!!
Aku dah kat rumah ni and I must say, I miss home so much. Sampai kat Ganu ni jadi cam hilang terus penat empat tahun kat Johor. Don't get me wrong, JB is great but nothing can beat your own hometown.. How do I know I'm in Ganu? Easy..


Start pukul 9 ke atas je mata dah berat semacam. Tertido sambil tengok TV & online tu perkara biasa. Padahal kat JB tido pukul 3,4 pg tade hal pun.. standard la student. Apa barang tido awal kan..


Bila pegi jalan mana-mana, semua orang duk cakap lam loghat Ganu. Tade nak kena tuning guna standard malay. Otak tak confuse nak guna loghat mana. Ngan semua orang laju je cakap loghat sendiri. Cuma kadang-kadang tershashul gak silap guna istilah kan.. I bet most of you don't use "Malu Mata" in your daily conversation. kekeke.. Banyak gila istilah lam loghat Ganu yang dah lama tak praktik. kalau duk bercakap ngan orang kampung satu hari, boleh tahan kebas gak otak ni nak cari makna balik. Oh yes, different part of KT have different slang and use of word. Jangan ingat duk KT je guna standard loghat Ganu. Kampung aku punya loghat ley tahan klasik owh..


Kalau nak tudung baru takyah check duit lam dompet ada berapa. Untonglah mak bukak kedai tudung an.. HAHAHAHAHAHAHA.. Tudung-tudung cantik, come to me babeyh!

Banyak lagi la yang syok bila balik kampung ni. Ikan fresh-fresh. Nyum2.. Dekat ngan pantai, petang-petang syok gila drive tepi pantai. Nasi minyak ada untuk makan pagi. Kat tempat lain payah benor nk mencari. Tak lupa jugak nasi dagang, roti canai kuah kari ikan, sotong celup tepung, satar, kopok lekor....hamagad hamagad..spazz..

Tapi ada gak la yang tak syok kan. Pegi umah sedara mara pakat duk tegur aku gemuk.. Super unfriendly customer service.. ye, yang ni memang betul bukan aku reka-reka. Aku tak paham betul, muka dah lawa tapi cakap ngan customer macam kita nak mintak duit dia. Puih..

Apa-apa pun, it's great being home. Kimchi dah siap satu balang. Nanti dah boleh bukak balang tu aku post la kat sini. Kimchi Jigae is on the way.. Woot woot!! HEAVEN makanan!!!

Ok la. tu je..Nak enjoy duk umah sebelum kena lapor diri kat KL 9hb ni.. Wish me luck guys..

Adieu

Kalau suka, komen. Kalau tak suka, komen gak..Kalau taknak komen, nah! tekan benda alah kat bawah ni..Penat adik aku ejas kasik muncul.. .

7 comments:

  1. mok mu buke keda tudung ke day?

    ReplyDelete
  2. yeah..keda kecik je tp bules la klu aku nk g rompak sekali sekala

    ReplyDelete
  3. kite same org ganu gok.. duk mane? hihi.. suka ngat bleh kenal blogger ganunggggg... hikhik :)

    ReplyDelete
  4. balik umah memang heaven..! hehe..
    good luck ntuk 9 hb kat kl nt..!!! ^^

    ReplyDelete
  5. deno- orang KT.. area Tepoh..huhu
    lee-kun - senkiu senkiu

    ReplyDelete
  6. I love your style of writing. And content. It's always great getting to know details that only locals know.

    Hafiz

    ReplyDelete
  7. kite pun pantang tgk org juai tudung...rasa nak rembat semua kaler..ish..ish...

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*