RM3.55

Monday, July 04, 2011

bagi korang apa significantnya duit sebanyak RM3.55 ni?
ofcos, tak lepas nak wat cuci kete, isi minyak kete apatah lagi..beli kasut baru?of course tak cukup kan. hell, nasi lemak ayam aku makan pagi-pagi dah harga RM3.80 kot, tak cukup sila ucap babai kat ayam sambal yang sangat menggiurkan itu..

berbalik pada topik kita..
korang tau tak kat kedai, satu coklat kinder joy yang cam telur masin tu harganya dalam RM3.55 la satu. bayangkan korang ni budak kecik. tiap-tiap hari tengok iklan makan coklat kinder joy yang double the fun, sedap dan dapat hadiah. uhhh..heaven.. konpem dah merengek kat mak nak mende alah tu kan? alhamdulillah. most of us ada rezeki untuk merasa coklat sedap tu bila-bila masa pun yang kita nak.

tapi cuba bayangkan..dua orang kanak-kanak. pergi ke kedai untuk beli roti Hi5 harga RM2.40 sebungkus, taugeh sekilo (aku tak pasti harganya)..nampak coklet yang sehdap itu..meleleh air liur.. dalam otak diorang mesti pikir "pergh sedap gile kalau dapat ni"

pastu si abang tengok duit dalam tangan..campur tolak campur tolak..okey, boleh beli satu..pastu dia pandang adik dia..nak beli ke taknak? beli gula-gula 20sen ni lebih dari cukup ni.tapi nak kinder joy..adik macam mana?kongsi? ok..kongsi..

apa korang rasa..
bagi satu coklet yang berharga RM3.55 yang pada mata dua beradik tu macam seguni mas..mana lebih penting..kasut baru sedangkan baru minggu lepas beli dua pasang..earphone baru sedangkan earphone lama masih boleh pakai..ataupun kegembiraan seorang kanak-kanak?

think about that for a minute..

for me, meeting that two boys tonight change my perspective about the value of money..spend it wisely..be thankful..

adieu..

4 comments:

  1. the moral of the story is don't take things for granted..bukan kat orang yang mintak sedekah je kita patut berkongsi rezeki..

    4 your question, yes, i bought the boy a kinder joy. but that's not the main issue here..

    ReplyDelete
  2. hoho..baguslah.. bg pengajaran yg cukup baek utk tut....

    ReplyDelete

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*