ekstremis

Tuesday, April 26, 2011

lepas jawab paper current issue ari ni, baru aku tau..ramai rupanya antara kita ni ekstremis..ramai gak sekular. korang kategori sendiri la diri sendiri tu cane ye..

contoh kriteria ekstremis: mudah mengkafirkan saudara sesama islam apabila tidak bersependapat. mengharamkan sesuatu yang tidak diharamkan dalam syara'.

contoh sekularis: memisahkan perihal dunia dan akhirat. agama tidak patut mencampuri urusan pentadbiran dunia.

tu jela kot. jap nak tanya..bila orang cakap, belajar tu duniawi je..apa pendapat korang?

just an extra note:

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan"
(Al-Qasas, ayat 77)


i leave that for you to ponder..adieu


No comments:

Post a Comment

Hang tau dak hang boleh post gambaq kat sini?
Haa.. Cakap utagha pulak..

Day,


Part time normal, most of the time comic enthusiast. Almost always borderline crazy. Still experimenting with comic blogging. An engineer with a vision to not be taken seriously. Everything you read on this blog doesn't represent my gender, religion or profession as a whole. Other name you might associate with me are Deaday, DayGoon, JaeminGoon and *cough* Mona *cough*